Vaak worden mensen met blauwe ogen als bijzonder gezien. Dit komt omdat over de hele wereld de oogkleur blauw het minste voorkomt. Omdat er veel grappige weetjes en feitjes over blauwogige mensen te vinden is, hebben wij ze allemaal voor jullie uitgeschreven. Mocht jij nou een crush hebben op die hele knappe man met bruin haar en blauwe ogen, gebruik dan één van deze feitjes als openingszin en je hebt gegarandeerd een gesprek ?

1. Blauwe ogen in Nederland

Over de hele wereld komen blauwe ogen dus het minst voor, maar ongeveer 2% van de wereldbevolking heeft deze kleur namelijk. In Nederland is dat juist andersom. Daar heeft zo’n 80% van de inwoners blauwe kijkers. En het grappige is dat in het noorden van ons land meer mensen met blauwe ogen wonen dan in het zuiden.

2. Mensen met blauwe ogen wonen dicht bij elkaar

Op onze aardbol leven ongeveer driehonderd miljoen mensen met ogen die blauw zijn. Maar deze mensen zijn niet verspreid over de wereld. Op de Balkaneilanden heeft maar liefst 99% van de bevolking blauwe ogen. In Duitsland is dat 75 procent. Verder wonen mensen met blauwe ogen vooral in Europa, Amerika, Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland.

3. Intelligentie

Blauwe ogen suggereren intelligentie. Volgens Amerikaans onderzoek zijn deze kleur ogen een blijk van een hoger IQ. Mensen met blijken daarnaast ook een groter talent te bezitten voor strategisch denken.

licht haar blauwe ogen

4. Dezelfde voorouders

Volgens de Deense wetenschapper Hans Eiberg zijn mensen met blauwe ogen allemaal familie van elkaar. Hoe dat kan? Tienduizenden jaren geleden waren er alleen mensen met bruine ogen, totdat iemand dankzij een genmutatie blauwe ogen kreeg. Diegene gaf zijn genmutatie weer door aan zijn kinderen en die weer aan hun kinderen. Op die manier kwamen blauwe ogen dus in de wereld. Het staat vast dat alle mensen met blauwe kijkers allemaal eenzelfde stukje DNA hebben dat overeenkomsten vertoont.

5. Vrijwel alle blanke baby’s worden met blauwe ogen geboren

Blanke baby’s hebben bij de geboorte vrijwel altijd blauwe ogen. In de loop van het eerste jaar wordt het pigment in de ogen aangemaakt waardoor de oogkleur van baby’s nog kan veranderen. Bij donkere baby’s zijn de ogen meestal al bruin van kleur. Bij deze baby’s worden hun donkere ogen in het eerste jaar vaak nog donkerder. Maar door het aanmaken van pigment kan de oogkleur van baby’s nog veranderen.

6. Kleurenlenzen

Al jarenlang is blauw het populairst onder de kleurenlenzen. Dit komt omdat mensen met blauwe ogen vaak aantrekkelijker gevonden worden. Mensen die bruin haar en blauwe ogen hebben (zoals Megan Fox) behoren zelfs in het rijtje van de zeven schoonheden. Dit omdat het een combinatie is die niet vaak voorkomt.

7. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol

Het is bewezen dat mensen met blauwe ogen beter tegen alcohol kunnen dan mensen met een andere oogkleur. Hierdoor voelen zij ook minder snel iets van alcohol en drinken zij er meer van. Dit is uit een onderzoek onder zowel mannen en vrouwen gebleken. Mensen met blauwe ogen maken trouwens ook vaker misbruik van alcohol.

8. Gevoeliger voor licht

Voor mensen met blauwe ogen is een zonnebril geen overbodige luxe. Blauwe ogen zijn namelijk een stuk gevoeliger voor licht dan ogen die een andere kleur iris hebben. Dit heeft te maken met de hoeveelheid pigment (melanine) dat de ogen tegen uv-licht beschermt. Bij blauwe ogen zit er minder pigment in dan bij bruine ogen. Hierdoor zie je mensen met blauwe ogen ook sneller naar een zonnebril grijpen.

staalblauwe ogen

9. Huidafwijking

Mensen met blauwe ogen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een huidafwijking zoals bijvoorbeeld vitiligo. Dit is een huidziekte bestaande uit pigmentloze plekken op de huid die op de meest random plekken van het lichaam kunnen verschijnen. Waarom mensen deze huidafwijking krijgen is nog niet bekend maar veel artsen gaan ervan uit dat het een auto-immuunziekte is.

10. Kaukasusgebied

In Afrika en Azie komen mensen met blauwe ogen maar zelden voor. Toch bestaat de mogelijkheid natuurlijk dat zij ook blauwe ogen hebben. Echter is dit volgens onderzoekers alleen (genetisch) mogelijk als de beide ouders van één persoon voorouders hebben die afkomstig zijn uit Kaukasusgebied.