Griep en verkoudheid: nu de herfst begonnen is steken ze de kop weer op. Hoesten, niezen, warm, koud en héél veel snot. Je voelt je beroerd, alles lijkt enorm veel moeite te kosten en je energielevel is laag. Bah! Met deze 10 tips voel je je in no time weer wat beter.

1. Hydrateer

Als je ziek bent is het belangrijk veel te drinken. Je moet voorkomen dat je uitdroogt. Laat sterke koffie en zwarte thee even voor wat ze zijn en kies voor water of kruidenthee. Een goede vochtbalans zorgt voor een optimale werking van het lymfestelsel, wat van groot belang is in de afweer tegen virussen en bacteriën. Zet een grote kan water naast je bed en drink hier regelmatig uit. Elk kwartier wat slokjes warm water nemen is de beste manier om het lymfestelsel te ondersteunen.

2. Appelazijn

Nu je geveld bent door griep en/of verkoudheid heb je een wondermiddeltje nodig. Neem een drankje met appelazijn. Appelazijn helpt jou om je snel weer wat fitter te voelen.

3. Hygiëne

Hoe rot je je ook voelt en hoe lang de weg naar de badkamer ook lijkt; sleep jezelf erheen en neem een lange warme douche. Je voelt je echt beter na het douchen. Bovendien draagt een warme douche bij aan goede hygiëne. Super belangrijk bij griep en verkoudheid aangezien een virus zich vaak makkelijk verspreid via je handen naar ogen, oren en neus. Zorg er ook voor dat het beddengoed fris is en je steeds een schone pyjama draagt.

4. Slaap veel

Om aan te sterken is het belangrijk om goed uit te rusten. Ga op tijd naar bed en zorg voor extra nachtrust. Je lichaam is op deze wijze beter in staat om tegen virussen en bacteriën te strijden. Zorg ervoor dat je lichaam weer kan opladen.

5. Frisse lucht

Ook al heb je het koud nu je ziek bent, ventileer de ruimte waarin je verblijft goed. Vervuilde binnenlucht staat een goed herstel in de weg en vertraagt het proces. Zet de ramen op en kiertje zodat er altijd frisse lucht binnenkomt. Open naast de ramen ook de gordijnen, zodat je kunt genieten van de herfstzon. Wist je dat kamerplanten je ook kunnen helpen? Volgens onderzoek zuiveren de ficus en krulvaren de lucht in huis.

6. Draag comfortabele kleding

Zorg dat kleding niet knelt en stoffen soepel om je lichaam vallen. Nu alles pijn doet is het belangrijk dat je het jezelf gemakkelijke en comfortabel maakt.

7. Accepteer hulp

Wees niet eigenwijs en accepteer de hulp die je aangeboden krijgt. Fijn dat je moeder je bed komt verschonen, heerlijk dat je schoonzus een pannetje soep komt brengen en super dat je vriendin de boodschappen voor je wil doen. Voel je niet bezwaard om de hulp aan te nemen. Andersom zou je hetzelfde doen, toch?!

8. Eet licht verteerbaar voedsel

Als je ziek bent is het verstandig je lijf en darmen rust te geven. Eet licht verteerbare maaltijden, bij voorkeur warm. Skip suiker en kant-en-klaarproducten. Eet zoveel mogelijk groenten en fruit. Lukt dit niet? Neem dan een lekker soepje.

9. Ontspan

Vermaak jezelf met het kijken van films en series of waag je eens aan een goede documentaire. Uiteraard werkt het lezen van een boek ook ontspannend. Probeer het nuttige met het aangename te verenigen nu je toch thuis bent. Geniet ook maar een beetje.

10. Ziek goed uit

Misschien wel het meest onderschatte advies bij griep en verkoudheid. Ga pas weer naar kantoor als je jezelf écht beter voelt. Herstellen van een serieuze griep heeft tijd nodig. Start je te snel weer met de dagelijkse bezigheden is de kans groot dat je na een aantal weken opnieuw in bed belandt. Dat willen we niet! Dus luister goed naar je lichaam en neem de tijd. Hoe moeilijk dat vaak ook is.