Het is prettig als in de zomer je huis lekker cool is en in de winter behaaglijk warm. Is dit bij jou nog niet het geval dan kun je enkele duurzame investeringen doen waardoor je straks comfortabel woont. Daarnaast werken sommige investeringen positief voor het energielabel van je huis. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je woning is en heb je nodig als je je woning verhuurt of verkoopt.

wooncomfort

Een aantal dingen kun je eenvoudig zelf doen.

Vloerkleden voor warme voeten

Vloerkleden gaan goed de kou tegen: ze werken isolerend én je krijgt minder koude voeten. Een bijkomend voordeel: vloerkleden zijn beter te reinigen dan tapijt. Vloerkleden zijn niet alleen prettig in de woonkamer, maar ook in de slaapkamer. Je wilt vast een warme, zachte ondergrond als je je uitstrekt en daarna je voeten op de grond zet. Zo begin je de dag niet koud!

Gordijnen tegen de tocht

De gordijnen ’s avonds dicht doen is nog zo’n eenvoudige tip die vooral in de winter je wooncomfort verbetert. De warmte blijft binnen als je de gordijnen sluit en je voelt geen tocht meer in je nek als je op de bank zit. Overdag kun je ze beter weer opendoen, want als de zon naar binnen schijnt gaat de temperatuur in huis voor omhoog zonder dat je hier stroomkosten voor betaalt.

Van isolerend glas tot gevelisolatie

Wist je dat je je woning van top tot teen kunt isoleren? Je kunt het dak van een isolatielaag voorzien, de gevels én de vloer. Door te isoleren blijft de warmte in de winter beter behouden, want zo verdwijnt er minder warmte via de muur naar buiten. In de zomer blijft het juist lekker cool, omdat de warmte buiten blijft. Heb je een bovenverdieping dan merk je het vooral daar, omdat warme lucht stijgt.

Er zijn verschillende soorten isolerend glas beschikbaar. Goed isolerend glas zorgt dat de warmte in huis blijft, er komt geen condens op het raam en je voelt geen tocht. Meestal is het advies om voor HR++ of triple glas te gaan, omdat deze soorten de beste isolerende werking hebben. Hoe weet je uit wat voor soort glas jouw ramen bestaan? Dit check je door te kijken naar de aluminiumstrip tussen de glasplaten. Daarop staat of het om een HR, HR+ of HR++ gaat. Heb je enkel glas, dan is het uiteraard direct zichtbaar en weet je meteen dat dit duurzamer kan.

Energielabel van je woning

Wat heeft het verduurzamen van je woning nou te maken met je energielabel? Ieder huis in Nederland heeft van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer je je woning verkoopt of verhuurt, heb je een definitief energielabel nodig. Hoe energiezuiniger je woning, hoe hoger je label. Dubbele beglazing en isolatie tellen mee voor het bepalen van je energielabel. Het voordeel van een gunstig energielabel is dat je woning sneller verkocht wordt en meer waard is dan gemiddeld. Dit onderzocht de Universiteit van Tilburg. Nieuwe bewoners hoeven immers minder te verduurzamen aan de woning.

Comfort en lagere energiekosten

Wooncomfort is een belangrijke reden om te investeren in duurzaamheid. Nog een belangrijke reden is de lagere energierekening. Bovendien kun je daar extra op besparen door online alle energieleveranciers te vergelijken. Binnen een minuut zie je het voordeligste aanbod voor jouw energieverbruik en je hebt de scherpste tarieven. Bovendien ontvang je vaak een mooie welkomstkorting. Dat betekent eenvoudig besparen in een korte tijd.