Als baby zal je kindje nog niet zo vaak uit logeren gaan. Maar wanneer je kind groter wordt, komt onvermijdelijk het eerste logeerpartijtje eraan. Meestal is een eerste logeerpartij bij familie (bijvoorbeeld opa en oma). Maar later zal je kind ook uit logeren gaan bij vriendjes of vriendinnetjes. Dit zijn 4 handige tips voor als je kind uit logeren gaat.

1. Zorg dat je kind er vertrouwen in heeft

Logeren kan best wel spannend zijn, zeker zonder papa en mama. Natuurlijk verschilt het per kind hoe het daarop reageert. De een is razend enthousiast en haast niet tegen te houden, de ander kijkt er heel anders naar. Het is vooral belangrijk om te zorgen dat je kind er zoveel mogelijk vertrouwen in heeft. Vertrouwen in zichzelf dat hij/zij het echt kan, maar ook vertrouwen in degene bij wie het logeerpartijtje plaatsvindt. Zelf moet je er ook vertrouwen in hebben, want je kind voelt het haarscherp aan als je zelf twijfelt of dit logeerpartijtje een goed idee is.

2. Gebruik een plaswekker als je kind in bed plast

Bedplassen kan een enorme rem zijn om te gaan logeren. Veel kinderen schamen zich er erg voor, zeker als ze bij een vriendje of vriendinnetje gaan logeren. Is je kind al wat groter en plast hij nog steeds in bed? Dan kun je een Wizzu plaswekker kopen. Deze plaswekker geeft op tijd aan dat je kind moet plassen, zodat hij niet in bed plast. Omdat Wizzu vermomd is als een schattige knuffel, zal niemand anders hoeven te weten dat je kind nog in bed plast.

3. Bespreek onzekerheden

Bespreek onzekerheden

Is je kind nog steeds wat onzeker? Dan is het goed om deze bespreekbaar te maken. Bedenk vooral ook samen oplossingen om hiermee om te gaan. Het is bijvoorbeeld goed om van tevoren te bespreken wat er moet gebeuren in bepaalde situaties. Is je kind spontaan en zelfverzekerd, dan is het niet nodig om alles te bespreken. Maar heeft je kind bepaalde twijfels of angsten, dan kun je deze bespreken en er een oplossing voor vinden. Eventueel ook in samenspraak met degene bij wie je kind gaat logeren.

4. Maak er een feestje van

Logeren is ontzettend leuk. Voor veel kinderen is het echt een feestje om ergens anders te mogen slapen. Een goede reden om er wat extra aandacht aan te geven. Geef je kind een nieuwe pyjama, zorg voor iets lekkers en geef de vertrouwde knuffel mee. Door het extra gezellig en leuk te maken, zal je kind nog meer genieten van de logeerpartij. En als de eerste logeerpartij een succes is, volgen er vast nog meer.

Uit logeren gaan is voor veel kinderen een hele happening. Ze vinden het hartstikke leuk, maar misschien ook een beetje spannend. Daarom is het goed om van tevoren te kijken wat je kunt doen om van het logeerpartijtje een succes te maken. Met deze tips gaat dat vast wel lukken.