Een dierbaar persoon verliezen is een heftige gebeurtenis. De moeilijkste tijd komt vaak daarna pas, namelijk het rouwproces. Rouwen is iets persoonlijks en er zit geen goed of fout aan vast, omgaan met rouw doet iedereen dan ook op zijn/haar eigen manier. Toch hebben wij een aantal effectieve tips op een rij gezet die je wellicht kunnen helpen tijdens jouw rouwproces.

Rouwproces overlijden vader

#1 Gun jezelf rust

Rouw verwerken, hoe doe je dat? De belangrijkste tip is om jezelf rust te gunnen. Wanneer je iemand verliest maakt dat een hoop emoties bij je los. Verdriet, boosheid en depressieve gedachtes zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende gevoelens. Om het verlies en jouw emoties een plekje te geven, is het belangrijk dat jij hiervoor voldoende tijd pakt om dit te verwerken. Sta juist stil bij het verlies en kom jouw huidige situatie onder ogen. Wanneer je deze heftige gebeurtenis blijft ontkennen om jezelf verdriet te besparen, kroppen jouw emoties zich alleen maar op. Het is dan een kwestie van tijd wanneer de bom barst.

#2 Huilen

Omgaan met verdriet na een overlijden is ontzettend moeilijk. Toch is het belangrijk dat je het verlies gaat erkennen. In de meeste gevallen werkt het juist goed om alle emoties er te laten uitkomen, daar valt huilen ook absoluut onder. In dit soort moeilijke tijden hoef jij jezelf niet zo groot te houden. Voel jij de behoefte om een potje te gaan huilen? Doe dit dan ook gewoon! Vaak lucht dit erg op. Je emoties binnenhouden werkt juist averechts.

#3 Praten

Wat vaak ontzettend goed helpt in een rouwproces bij een overleden dierbare, is praten met je naasten. Wanneer deze mensen ook een band hadden met de overleden persoon kunnen jullie steun bij elkaar vinden. Daarnaast helpt het ook altijd om je gevoelens uit te spreken en je hart te luchten. Wellicht zie jij op dit moment even niet meer het licht aan het einde van de tunnel, maar kunnen jouw naasten je weer op positieve gedachtes brengen. Stoot in dit soort moeilijke tijden juist niet je dierbaren af. Rouw en verdriet is een moeilijk proces maar je staat er niet alleen voor. Mensen die om jou geven willen je met alle liefde helpen.

Wil jij graag praten over je verlies maar heb jij niet echt de juiste personen om je heen? Neem dan bijvoorbeeld contact op met een rouwconsulent. Het is hun beroep om goed met jou te praten over jouw rouwproces en je emoties. Dit staat ook wel bekend als rouwverwerking therapie.

#4 Afleiding

Verdriet verwerken bij een overlijden doet iedereen op een eigen manier. Wat vaak ook helpt is om afleiding te zoeken. Blijf niet binnen zitten met alleen je eigen verdrietige gedachtes maar komt juist onder de mensen. Zie deze afleiding niet als iets om je verdriet weg te proppen maar juist als onderdeel van jouw rouwproces. Hoe erg iemand verliezen ook is, betekent dat niet dat jouw leven ook ophoudt. Probeer positieve gedachtes op te roepen door bijvoorbeeld te gaan wandelen, naar de spa te gaan of een etentje met vrienden te organiseren.

#5 Tijden worden beter

Zit aan een rouwproces een bepaalde duur? Nee. Bij iedereen werkt dit anders en zo duurt het bij de ene persoon dan ook langer als bij de ander. En dat is helemaal niet erg, iedereen gaat namelijk anders om met verlies verwerken. Houd tijdens jouw rouwproces altijd in je achterhoofd dat de tijden weer beter worden. Wanneer dat is? Dat weet niemand, maar het is een feit dat het gaat gebeuren. Op een gegeven moment kan jij het verlies een plekje geven en leer je ermee te leven.

Hetzelfde geldt voor rouwverwerking na een scheiding. Door je gebroken hart is het begrijpelijk dat je denkt dat je nooit meer zoveel van iemand kan gaan houden, of laat staan verliefd worden. Maar de tijd leert jou hier weer overheen te komen. Hoe erg een verlies ook is, zie het niet als ook het einde van jouw leven. Helaas horen dit soort heftige gebeurtenissen erbij in het leven.

Lees hier waarom mensen loslaten niet erg is.

Loop jij met zware depressieve gedachtes rond na een overlijden? Zoek dan hulp bij jouw rouwverwerking en neem contact op met professionals. Zij kunnen jou hier goed bij begeleiden.