Perfectionisme, de ene persoon heeft er meer last van dan de ander. Perfectionistisch te werk gaan hoeft helemaal geen probleem te zijn. Alleen als je er te veel in doorslaat kan het negatieve gevolgen voor jezelf hebben. Wil jij graag minder perfectionistisch worden? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet.

Therapie perfectionisme

Hoe ontstaat perfectionisme?

Perfectionisme is niet aangeboren, veel mensen creëren het bij zichzelf. Het kan te maken hebben met onzekerheid en goed te willen presteren. Personen met perfectionisme gaan er altijd voor de volle honderd procent voor en blijven aan iets doorwerken totdat het perfect is. En zelfs dan hebben ze het gevoel dat ze er nog niet alles hebben uitgehaald wat erin zat. Perfectionisme kan bijvoorbeeld ontstaan door je ouders. Ze verwachten van jou dat je altijd goed presteert op school en gaan niet akkoord met een zesje. Hierdoor kweek jij onbewust perfectionisme bij jezelf.

De nadelen van perfectionisme zijn dat jij nooit tevreden bent. Het komt niet vaak voor dat jij trots op jezelf bent omdat jij altijd denkt dat je beter had kunnen doen. Ook zorgt het ervoor dat jij over je grenzen gaat. Heb jij bijvoorbeeld aankomende week een tentamen? Dan is het belangrijk om voldoende rust te pakken in plaats van tot diep in de nacht te blokken.

#1 Fouten maken

Een eigenschap van een perfectionist, is dat hij/zij nooit fouten mag maken. De angst dat je het niet goed doet zorgt voor stress. Laat dit los! Minder perfectionistisch zijn begint bij het accepteren dat je fouten mag maken. Eigenlijk zeggen we het verkeerd: je moet fouten maken! Neem jouw idool in gedachte, denk je dat diegene de top heeft bereikt zonder ook maar ooit een fout te maken? Fouten maken zijn belangrijk, je leert er juist van.

#2 Accepteer wie jij bent

Ontstaat jouw perfectionisme misschien wel omdat sommige mensen te veel van jou verwachten? Doe jezelf niet anders voor en geef je grenzen aan. Accepteer wie jij bent en wees niet bang dat jij andere mensen teleurstelt. Legt jouw werkgever bijvoorbeeld te veel werk op je bordje? Geef dit dan gewoon aan! Accepteren wie jij als persoon bent is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je echt in de knoop hiermee zit kan je ervoor kiezen om een cursus tegen perfectionisme te volgen.

#3 Minder je best doen

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als iets niet perfect uitpakt? Komen er vrienden over de vloer en is het je niet gelukt om van top tot teen het huis schoon te maken? Hoog waarschijnlijk dat je vrienden dit geeneens doorhebben. Een stap in de goede richting om minder perfectionistisch te worden, is om je bijvoorbeeld voor 80 procent in te zetten in plaats van 100. Probeer rust bij jezelf te creëren, er gaat niemand dood wanneer iets niet perfect uitpakt. Kom op adem en trek op tijd bij jezelf aan de bel.

Perfectionisme kan doorslaan in een burn-out. Lees hier hoe je dat kunt voorkomen. 

#5 Vraag om feedback

Als perfectionist ben jij 24/7 bezig met wat mensen van jou vinden. Je wilt het goed doen, leuk gevonden worden en graag hogerop komen. Hoe eng het ook is, vraag feedback aan mensen om jou heen. Dit helpt jou bij jouw persoonlijke groei maar ook om bijvoorbeeld een werkstuk beter te krijgen. Zie het niet als kritiek, deze mensen willen jou graag helpen.

#4 Perfectie bestaat niet

Ben jij ooit een perfect persoon tegen gekomen? Of heb jij ooit de perfecte taart gezien? Perfectie bestaat niet! Perfectionistisch zijn heeft alles te maken met hoe jij tegen dingen aankijkt. Alles en iedereen op deze aarde heeft zo zijn minpunten dus probeer het los te laten om perfectie na te streven. Hiermee verspil je een hoop energie, tijd en leuke momenten.

Psst.. is het jou opgevallen dat tip #4 en #5 zijn omgedraaid? Deze kans is net zo groot dat anderen fouten bij jou opmerken. Weet je niet hoe je jouw probleem kunt aanpakken? Dan is het wellicht een idee om een training tegen perfectionisme te volgen.