Eenzaamheid, we hebben er allemaal wel eens last van alleen we durven het niet snel toe te geven. Je vriendinnen zitten wellicht in een andere levensfase, je studeert in een vreemde stad of jij hebt als enige van je vriendengroep nog geen relatie. Dit kan er allemaal mee te maken hebben dat jij je soms alleen voelt. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om eenzaamheid te verhelpen.

Eenzamheid verhe;pen

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid bij jongeren komt ontzettend veel voor, voornamelijk bij twintigers. Je zit in een drukke periode van je leven waarbij je veel tijd moet investeren in je studie of (toekomstige) baan. Hierdoor heb je weinig tijd voor je sociale leven en kan het zijn dat jij je niet verbonden voelt. Je hebt behoefte aan een emotionele band met vrienden en familie alleen is dit erg lastig. Je gaat je dan alleen voelen, je wordt verdrietig, je krijgt negatieve gevoelens en het kan zelfs zo ver komen dat je te maken krijgt met psychische of lichamelijke klachten. Gelukkig kan je eenzaamheid overwinnen op een aantal manieren!

#1 Terug naar de kern

Help! Ik voel me eenzaam, wat nu? Achterhaal eerst waarom jij je eenzaam voelt. Mis je bepaalde mensen in je leven, zie je je vriendinnen te weinig of zit je met jezelf in de knoop? Op deze manier ga je terug naar de oorzaak van het probleem en kan je hier beter op inspelen. Vind jij het vervelend om alleen te zijn, in plaats van in een relatie te zitten? Eenzaamheid na een relatiebreuk is bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem. Zoek afleiding door de kroeg in te gaan of sla aan de Tinder. Wellicht vind jij hier wel de ware en is jouw probleem verholpen.

#2 Ga erop uit

Eenzaamheid kan je oplossen door erop uit te trekken. Door de hele dag binnen te zitten, word je alleen maar meer negatiever en blijf je in die sleur. Ook al hebben je vriendinnen geen tijd om af te spreken, trek lekker de buitenlucht in! Ga een stukje wandelen, plan een shopsessie in je eentje of bestel een koffietje op het terras. Zo ben jij alsnog onder de mensen en kan je je zinnen even op wat anders zetten.

#3 Leer nieuwe mensen kennen

Dat eenzaamheid bij jongvolwassenen vaker voorkomt dan bij ouderen, hadden we net al kort verteld. Om hier wat aan te veranderen kan je nieuwe mensen leren kennen. Reageer bijvoorbeeld op social media onder foto’s van meiden, die wel jouw vriendinnen zouden kunnen worden, en wie weet komen jullie zo met elkaar in contact. Of ga bij een vereniging, op deze manier maak je makkelijk nieuwe vrienden.

#4 Verander je mindset

Een van de oorzaken van eenzaamheid, is dat je vaak zelf denkt dat je alleen bent. Verander daarom je mindset en denk niet ‘’Ik ben niet goed genoeg en voel me daarom alleen’’ maar denk juist ‘’ik ben goed zoals ik ben en leef m’n eigen leven’’. Je hebt vaak meer mensen in je omgeving die om jou geven dan je denkt. Stuur bijvoorbeeld die oude vriendin van vroeger weer een appje met de vraag om binnenkort weer eens bij te kletsen. Of onthoud dat je de meeste activiteiten ook alleen kunt doen. Naar de bioscoop gaan of ergens lunchen kan je ook prima doen in je eentje.

#5 Trek aan de bel voor hulp

Emotionele eenzaamheid kan een ernstig probleem zijn waar je niet altijd zelf uit komt. Eenzaamheid kan op den duur leiden depressie of stress. Trek daarom vroegtijdig aan de bel en schakel professionele hulp in. You got this, girl!