Zelfwaardering is ontzettend belangrijk. Wanneer jij van jezelf houdt sta je positiever en gelukkiger in het leven. Maar wat als je een negatief zelfbeeld hebt en je dat graag wilt veranderen? Wij hebben de beste tips op een rij gezet waardoor je jezelf meer gaat waarderen. Lees het hieronder!

  Zelfwaardering verbeteren Laag zelfbeeld therapie

#1 Probeer niet iedereen te pleasen

Het is een menselijk iets dat we iedereen om ons heen proberen te pleasen. We willen graag leuk gevonden worden en durven niet snel “nee” te zeggen. Toch is het belangrijk dat je dichtbij jezelf blijft en allereerst jezelf gelukkig maakt voordat je dat bij een ander doet. Probeer te leren dat je niet iedereen te vriend kan houden. Het is ontzettend vermoeiend voor jezelf als je constant iedereen het naar de zin wilt maken en jij jezelf wegcijfert.

#2 Wees niet te streng voor jezelf

Je zelfbeeld verbeteren kan soms nog best lastig zijn. Wees allereerst niet te streng voor jezelf. Je mag bijvoorbeeld best een keer “nee” zeggen als jouw collega je weer voor de zoveelste keer vraagt om voor haar in te vallen. Of sta er eens bij stil hoe goed je het allemaal voor elkaar hebt in het leven en wees trots op jezelf. Zelfwaardering vergroten lukt pas wanneer jij je perfectionisme kunt loslaten.

#3 Rust voldoende uit

Hoe kan je een negatief zelfbeeld behandelen? Zorg ervoor dat je genoeg rustmomenten inlast. De nieuwe week is nog niet begonnen of je agenda puilt alweer uit met afspraken, pas hierbij op dat je jezelf niet voorbij rent. Voldoende rustmomenten zorgen ervoor dat jij weer kan opladen en jij de beste versie van jezelf kunt zijn op de school- of werkvloer. Wanneer je nooit tijd voor jezelf neemt, ligt een burn-out al snel op de loer.

#4 Wees bewust van je goede eigenschappen

Veel mensen hebben al gauw een verkeerd en negatief zelfbeeld. Dat wordt vaak gecreëerd omdat zij zich niet bewust zijn van hun goede eigenschappen. Denk eens bij jezelf na waar jij blij mee bent, met betrekking tot je eigen persoonlijkheid. Is dat bijvoorbeeld dat jij super makkelijk contacten legt met mensen? Of dat jij altijd een luisterend oor bent voor je naasten? Omarm je goede eigenschappen en wees hier trots op. Weet van jezelf wat jij waard bent en alleen dan kan je pas je zelfbeeld vergroten.

 #5 Geniet

Wees je bewust van de mooie dingen die om je heen gebeuren. Of hoe ze het ook prachtig verwoorden: count your blessings. Geluksmomentjes hoeven niet altijd groot te zijn maar kunnen ook in de kleine dingen te zitten. Geniet er bijvoorbeeld van dat je een ontzettend gezellige filmavond met je partner hebt of dat je een goed gesprek hebt gevoerd met je beste vriendin. Focus je niet op de negatieve punten in je leven maar wees juist dankbaar voor de mooie dingen die je wel hebt. Wanneer je jouw eigen leven omarmt, kan je jouw zelfwaardering makkelijker verbeteren.

Zit je erg in de knoop met jezelf en weet je niet goed hoe jij van je lage zelfbeeld afkomt? Wellicht is het dan een optie om je te verdiepen in een aantal verschillende professionele oplossingen. Zo kan je bijvoorbeeld een cursus volgen voor jouw zelfontwikkeling en zelfbeeld.