Vitamines zijn voedingsstoffen die niet door ons lichaam zelf aangemaakt worden. Toch heb je die wel nodig om het lichaam fit en gezond te houden. Balancerend met verschillende soorten voedsel kom je een heel eind. Desalniettemin gaat er door het klaar maken van eten ook veel aan vitamines verloren. Koken, snijden, niet koel of donker genoeg wegleggen, te lang bewaren, het zijn allemaal bereidingswijzen die het gehalte aan vitamines verminderen. En zeg nou zelf, je wil toch ook wel eens een dag zondingen zonder je daarover schuldig te hoeven voelen?

Soorten vitamines

Er zijn dertien vitamines waarvan er maar twee door je lichaam zelf worden aangemaakt: vitamine K in de darmen en vitamine D onder invloed van zonlicht hoewel deze laatste ook lang niet door iedereen evenveel geproduceerd wordt. Wil je zeker weten voldoende vitamine D op te kunnen nemen is vitamine C belangrijk, die daarbij helpt.

Vitamines A, C en E worden daarnaast gerekend tot de anti-oxidanten. Anti-oxidanten vangen agressieve stoffen weg, oftewel vrije radicalen, die in de ongunstigste gevallen cellen en weefsels kunnen beschadigen. Door het wegvangen van deze vrije radicalen helpen ze op de lange termijn mogelijk kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Wat doen de belangrijkste vijf?

De vijf vitamines die je het beste helpen fit en gezond te blijven zijn A, C, D, de B-vitamines. Vitamine A en C zijn dus belangrijk voor ons afweersysteem. Vitamine D zorgt voor sterke botten maar is ook noodzakelijk voor goed functionerende spieren en, opnieuw, het afweersysteem. Vitamine B6 is zeker belangrijk wanneer je traint. Het helpt aminozuren af te breken waardoor eiwitten beter benut worden en, inderdaad, het stimuleert het afweersysteem.
B12 houdt de aanmaak van rode bloedcellen op peil waardoor de zuurstof in ons lichaam goed getransporteerd wordt en je een goede conditie behoudt. De groep B-vitamines zorgt daarnaast voor een goed werkend zenuwstelsel waardoor je ook geestelijk fit en gezond blijft. Overigens leveren alle B-vitamines energie doordat ze helpen de brandstof nodig voor het lichaam uit voedsel vrij te maken.

Wat doen de belangrijkste vijf

Slaan we vitamines op?

De vitamines A en D worden in vetten opgeslagen. Het zijn zogenaamde ‘in vet oplosbare’ vitamines waarvan je een voorraadje aanlegt in de lever. Het teveel verlaat je lichaam over het algemeen weer via de gal of urine. Vitamine C en B zijn echter in water oplosbaar en plas je gelijk weer uit als het niet gebruikt wordt. Het kan dus geen kwaad om hiervan een stevige dosis te nemen. Als je gaat trainen, sporten of een druk en veeleisend leven hebt kan een steuntje in de rug op regelmatige basis wonderen doen.

Je eet gezond, dan toch extra vitamines?

Een normaal en gezond voedingspatroon geeft je globaal wel de benodigde vitamines. Het blijft ook de hoofdzaak om door middel van zoveel mogelijk variatie gezonde voedingsstoffen tot je te nemen toch heeft je lichaam vaak behoefte aan wat ondersteuning wanneer je meer belast bent dan in een normale situatie. Een voedingssupplement in de vorm van extra vitamines kan dan net dat extra zetje zijn. Het helpt je lichaam om fit en gezond te blijven waardoor je geestelijk ook scherp en alert blijft.