Een muzieklesje op z’n tijd is natuurlijk nooit weg. Deze zangeressen hebben de muziekindustrie voorgoed veranderd. Echte powervrouwen die allemaal op hun eigen manier erg belangrijk zijn (geweest), maar veel te weinig aandacht krijgen. Genoeg reden dus om eens een erelijstje op te stellen.

Billie Holiday

Billie Holiday

Billie Holiday werd begin jaren dertig ontdekt in een jazzclub in New York. Haar fenomenale stemgeluid en aparte timing vielen meteen op. Bovendien was ze een van de eerste vrouwelijke zangeressen die niet alleen maar over zoetsappige onderwerpen zong. Helaas kenmerkt haar leven zich door drugsgebruik en foute mannen. Haar stem zullen we in ieder geval nooit vergeten.

Aretha Franklin

Aretha Franklin

Aretha zong in eerste instantie samen met haar zussen in een kerkkoor. Toen ze veertien was, nam zo voor het eerst een aantal nummers solo op. Uiteindelijk brak ze begin jaren zestig door. In die tijd werd ze ook een belangrijk rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Aretha is nog steeds bezig met muziek. In 2014 kwam er nog een album van haar uit.

Janis Joplin

Janis Joplin

Janis wilde helemaal geen zangeres worden, dus ze ging studeren. Helaas werd ze in haar jeugd en ook op de universiteit ontzettend gepest. Ze trok naar San Francisco en ontdekte daar de muziek. Mensen die in die tijd Janis stem hoorden dachten dat het een zwarte zangeres was. Janis was een van de artiesten op Woodstock 1969. Helaas was ze ook zwaar drugsverslaafd. In 1970 stierf ze aan een overdosis heroïne, waarna ze officieel bij de 27-club hoorde. Vorig jaar verscheen er een documentaire over haar leven: ‘Janis, little girl blue’.

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Amy werd in haar carrière vaak vergeleken met onder andere Janis en Aretha. Ze had een unieke stem en hierdoor was al vroeg duidelijk dat Amy een carrière kon maken als zangeres. In 2003 verscheen haar debuut album waarmee ze in de UK doorbrak. Met haar tweede album werd ze wereldwijd bekend. Helaas was ze op dat moment al verslaafd aan alcohol en drugs. Amy overleed in 2011 aan een alcoholvergiftiging. Hierna werd ze ook aan de 27-club toegevoegd.

Beyoncé

Beyoncé

Queen B kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Ook al maakt Beyoncé muziek die veel meer pop is dan de andere dames. We kunnen niet om haar heen, ze is namelijk de grootste zangeres van dit moment. Eigenlijk staat Beyoncé al bijna twintig jaar aan de top. Eerst met Destiny’s child en later solo. Beyoncé steekt het niet onder stoelen of banken dat vooral de eerste twee namen in dit overzicht een echte inspiratiebron voor haar zijn geweest. Op dit moment is ook zij namelijk een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse bevolking.

Mocht je de muziek van een van de vrouwen in dit lijstje nog niet kennen dan is dit het moment om daar verandering in te brengen. Deze dames hebben zoveel betekent voor de muziekindustrie. Ondanks het soms treurige leven zijn ze een echte inspiratiebron!