De leukste maand van het jaar is alweer bijna aangebroken: december, en dat betekent ook pakjesavond! Heb jij met je familie of vriendinnen lootjes getrokken en heb jij geen idee wat voor gedicht je moet schrijven? Wij hebben de beste tips voor een origineel sinterklaasgedicht op een rij gezet.

Tips Sinterklaasgedicht

#1 Weg met clichés

Sint en Piet zaten eens te denken, wat ze jou dit jaar zouden schenken… En de rest kan iedereen al invullen. Dit soort rijmpjes hebben we allemaal wel eens voorbij horen komen en het is allesbehalve origineel. Probeer dit soort clichés dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Een online generator is ideaal als je snel klaar wilt zijn maar je schrijft er geen unieke Sinterklaas gedichten mee. Neem daarom de tijd ervoor.

#2 Op tijd beginnen

Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht? Ga er allereerst goed voor zitten en begin op tijd. Wanneer je in tijdsnood komt, grijp je al snel naar de online generator en dat willen we nou net voorkomen. Sluit je op in je kamer en laat je hersens kraken. Voor goede sinterklaas rijmpjes kan je speciale sites raadplegen, die jou genoeg inspiratie geven. Laat het gedicht een paar dagen liggen, lees hem daarna overnieuw en pas hem aan waar nodig is. Sowieso dat jij een origineel dicht voor Sinterklaas hebt!

#3 Werk met een thema

Originele sinterklaasgedichten bevatten vaak één terugkomend thema. Hierdoor wordt het een samenhangend verhaal en dus veel leuker om te lezen. Heb jij bijvoorbeeld je zus met lootjes getrokken? Bedenk dan wat haar hobby’s zijn. Houdt ze van drankjes en dansjes doen? Laat het hele gedicht dan in de kroeg afspelen. Vind je het lastig om een thema te bedenken? Maak dan een mindmap van degene waarvoor jij een gedicht moet maken! Schrijf de naam van diegene in het midden en schrijf daar omheen alles wat in je opkomt over hem/haar.

#4 Kort is niet erg

Een Sinterklaas gedicht origineel maken, dat is nog best lastig. Maak daarom liever een pakkend kort gedicht dan een lang nietszeggend gedicht. Hiermee houd je ook veel langer de aandacht vast van je luisteraars. Focus je ook het meest op het begin. Een origineel begin van een sinterklaasgedicht, zorgt ervoor dat je mensen enthousiast maakt.

#5 Rijmen

Een van de beste tips voor sinterklaasgedichten: bedenk op welke manier je wilt rijmen. Bij sinterklaasgedichten is het leuk als woorden op elkaar rijmen maar overdrijf hier niet in. Vind jij rijmen erg lastig? Kijk dan online voor inspiratie of laat het rijmen achterwege. Van die woorden die net niet op elkaar rijmen, kunnen al snel de plank misslaan.

#6 De lay-out

Een sinterklaasgedicht getypt in Word is inderdaad het makkelijkste maar wel erg standaard. Wil jij echt indruk maken met jouw gedicht? Zorg dan voor een mooie lay-out. Schrijf het op briefpapier, schrijf het met de hand of ontwerp online een eigen lay-out.

Om jou alvast een handje te helpen hebben wij een Womentoday-sinterklaasgedicht lay-out ontworpen. Sla hem op, op je computer en print hem uit. En voilà, jouw sinterklaas gedicht is mega origineel. Succes!