Als wij ergens van houden, dan is het wel van de zomer. Alleen kan het soms wel iets te warm worden dat het zelfs lastig wordt om deze hete dagen door te komen. Vraag jij je af wat er te doen is tegen de hitte? Lees dan snel hieronder verder want wij hebben de beste tips tegen een hittegolf op een rij gezet.

Hitte tips Tips tegen hitte Tips tegen warmte

#1 Neem geen koude douche

Wat te doen tegen de warmte? Onze gedachte gaat dan al snel uit om een heerlijke koude douche te nemen, alleen is dit dus helemaal niet goed. Wanneer je koud gaat douchen krijg je het op dat moment lekker koel, maar zodra je bent opgedroogd krijg je het weer ontzettend snel warm. Dat komt omdat je bloedvaten vernauwen bij een koude douche, hierdoor kan de hitte niet worden afgevoerd. Bij een warme douche gaan je bloedvaten juist openstaan en hierdoor gaat de warmte uit je lichaam sneller weg.

#2 Zoek de zon niet op

Belangrijke tips tegen de warmte: zoek de zon niet op en blijf zoveel mogelijk binnen of in de schaduw. Een zonnesteek ligt namelijk al snel op de loer als je de zon op z’n heetste punt van de dag opzoekt. Ook loop je sneller kans om te verbranden. Beide gevallen zijn niet bevorderlijk voor je lichamelijke gezondheid dus probeer daarom zo veel mogelijk de schaduw op te zoeken. Wil je toch nog graag van de zon genieten? Doe dat dan na 17:00 uur, op dit moment is de zon niet meer zo krachtig.

#3 Houd alle gordijnen dicht

Niks is zo vervelend als een warm huis tijdens een hittegolf. Wanneer het buiten zo ontzettend heet is, is je huis juist je schuilplek. Maar hoe kan je het huis goed laten afkoelen, ook zonder airco? Zorg er allereerst voor dat je alle gordijnen dicht houdt, hierdoor kan er geen hitte naar binnen komen en blijft de koelte in je huis.

#4 Ramen op tijd dicht en open doen

Wat te doen tegen warm weer? Zorg ervoor dat je huis goed kan afkoelen. Dit kan je makkelijk doen door de ramen op tijd open en dicht te doen. Doe alle ramen in het huis dicht wanneer het buiten warmer is dan binnen. Op deze manier komt er zo min mogelijk hitte naar binnen. Doe pas weer alle ramen open wanneer het buiten begint af te koelen. Vaak begint het later op de avond af te koelen.

#5 Genoeg blijven drinken

Goede tips tegen de hitte? Blijf de hele dag door hydrateren! Tijdens een hittegolf zweet je ontzettend veel en hierdoor verliest jouw lichaam veel vocht. Drink minimaal 2 liter op een dag, wanneer je te weinig drinkt op dit soort dagen loop je al snel de kans dat je gaat uitdrogen. Ook is het belangrijk dat je geen frisdrank of alcohol op dit soort momenten gaat drinken, dit zorgt er juist weer voor dat jouw lichaam vocht verliest.

#6 Doe rustig aan

Een van de belangrijkste tips tijdens een hittegolf, is dat je voldoende rust moet pakken. Probeer zoveel mogelijk binnen te werken, doe tussen de middag een powernap en zet je drukke planning even opzij. In de meeste gevallen duurt een hittegolf (gelukkig) niet langer dan 1 á 2 weken, dus pak daarna weer rustig je oude ritme op. Just relax!