Perfectionisme, het is iets wat velen van ons wel zullen herkennen. De één heeft het een beetje, de ander heel erg. Maar hoe deal je daar nou mee? Hoe blijf je perfectionisme de baas? Daar helpen we je vandaag een handje bij, door middel van 7 makkelijke tips.

Perfectionisme

Wat is perfectionisme?

Voordat we beginnen, nog even een kleine uitleg. Want wat is nou perfectionisme nou precies? Als je perfectionistisch bent, stel je onrealistisch hoge doelen en eisen aan jezelf. Dit kan je zelfvertrouwen heel erg beschadigen, omdat het niet gehaald wordt. Een beetje perfectionistisch is goed, daar haal je goede resultaten mee. Maar als je het teveel hebt, gaat het ten koste van jezelf en misschien wel van anderen. Herken je jezelf hierin? Lees dan snel verder, met deze tips wordt het namelijk makkelijker om te dealen met perfectionisme.

Focus

Heb jij last van perfectionisme? Dan is focus heel belangrijk. Als je alles tegelijk aan het doen bent, kan je nergens echt goed op focussen. En dat betekent dat er dingen worden vergeten, worden afgeraffeld of met een heleboel stress gebeuren. Als je minder op je to-do lijstje hebt staan, kan je beter focussen. Bedenk wat er voor jou echt belangrijk is, en focus daar alle aandacht op.

Niet te serieus

Het is belangrijk dat je jezelf niet te serieus neemt, en ook gewoon af en toe kan lachen om jezelf. We zijn allemaal mensen, dus we maken allemaal fouten. En ook als is dat voor een perfectionist net even wat erger, het is belangrijk dat je er ook de grappige kant van kan inzien. Het is niet gelijk het einde van de wereld.

Relax

Om je werk goed te kunnen doen, is het belangrijk om ook genoeg te ontspannen en relaxen. Ook jij verdient af en toe een break! Neem me-time, ga naar yoga, plof een avond op de bank of begin die bijna vergeten hobby weer. Zo geniet je ook weer meer van je werk.

Geloof in jezelf

Het is heel belangrijk om in jezelf te geloven. Niet alleen als je perfectionistisch bent trouwens, dit geldt voor iedereen! In jezelf geloven begint bij jezelf accepteren. Accepteren dat jij bent wie je bent. Geef een beetje liefde aan jezelf, dan gaat je leven een stukje makkelijker.

Talk

Zit je ergens mee? Lukt het even niet meer? Soms is het goed om even je hart te luchten bij je moeder of een vriendin. Na een peptalk van haar gaat het vast weer beter. Iedereen heeft weleens een dipje of baaldag! En dat is oké, maar blijf er niet in hangen. Praat erover, en je voelt je snel beter.

Stop met vergelijken

Stop met jezelf vergelijken naast je ambitieuze nichtje of je bekende buurvrouw. Er zijn altijd mensen die het beter doen, maar dat betekent echt niet dat jij niet goed bezig bent! Van jezelf vergelijken met anderen wordt je vaak niet echt gelukkig, dus waarom zou je het doen?

Eet gezond

Ja, ook dit helpt bij perfectionisme. Als je gezond eet, kan je lichaam veel beter werken en presteren. Neem niet teveel suikers op een dag, hier wordt je uiteindelijk alleen maar meer moe van. Vergeet ook niet om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, hier blijft je hoofd ook helder van. En je lichaam voelt een stuk fitter.