Iedereen heeft het wel eens: van die momenten dat je even helemaal geen zin hebt om bijvoorbeeld te leren voor het proefwerk van volgende week of om je huiswerk te maken, of te wel: uitstelgedrag. Dit kan met van alles zijn. De reden dat we dingen uitstellen, heeft te maken met dat we vaak niet weten waar we moeten beginnen. Daarom heb ik hier een aantal tips die je helpen om toch aan de slag te gaan en niet meer langer uit te stellen. Geloof me: na de tijd voel je je opgelucht!

Lerende student

Tip 1: Plan vooruit

Bedenk een avond van tevoren wat je voor de volgende dag wil of moet doen en schrijf dat voor jezelf op. Zo heb je voor jezelf een overzicht van alle taken en kun je ze eventueel ook afstrepen wanneer je er mee klaar bent. Door het af te strepen, is het voor jezelf zichtbaar en krijg je een voldaan gevoel. Dat werkt vooral als je je focust op de kleine stappen die je maakt.

Tip 2: Niet denken, maar doen

Zet gewoon die eerste stap, hoe moeilijk het ook lijkt. Als je het blijft uitstellen, zal je het op een later moment moeten doen. Door ‘het is niet nu of nooit maar nu of later’ te denken, helpt het misschien om de motivatie te vinden om toch aan de slag te gaan. Het is tenslotte zo dat de meeste dingen in het begin veel moeilijker of vervelender lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn! Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, veranderen je gedachten van “het is te moeilijk” automatisch naar “ik ga het gewoon doen”.

Tip 3: Laat je niet afleiden

Vooral als je je gedachten erbij moet houden om ergens voor te leren, is het belangrijk om je telefoon (of andere dingen die je kunnen afleiden) aan de kant te leggen en eventueel zelfs uit te zetten. Zijn er mensen in je omgeving die je kunnen afleiden? Vertel ze dat je gaat leren en dat ze jou niet mogen storen. Kun je je thuis niet concentreren? Zoek dan een rustige plek (bijvoorbeeld de bibliotheek) op en ga daar een paar uur leren.

Tip 4: Begin met de lastigste taak

Op je lijstje staat vast wel ergens een taak waar jij enorm tegenop kijkt. Dat is waarschijnlijk de taak die je de meeste moeite kost of die gewoon ontzettend saai is (want ja helaas, ook die zitten er tussen). Maar juist door te beginnen met taak waar je het meest tegenop ziet, is het prettigst. Als je die taak namelijk klaar hebt, voel je je opgelucht waardoor de andere taken op je lijstje makkelijker aanvoelen. Als je eenmaal bezig bent, valt het waarschijnlijk mee waardoor de kans groot is dat je besluit om het in één keer af te maken.

studeren

Tip 5: Breek een grote taak op in kleinere taken

Stel je hebt een grote taak die je al lang op je lijstje hebt staan en maar blijft uitstellen omdat je eigenlijk niet weet hoe je moet beginnen. Deel deze taak dan op in meerdere kleine taken. Die kleinere taken lijken eenvoudiger waardoor je de neiging hebt om die als eerste af te strepen. En dat afstreep gevoel is heerlijk! Voordat je het doorhebt, heb je die grote taak al klaar!

Tip 6: Werk in tijdsblokken

Vaak heb je de neiging om urenlang door te gaan met je taken als je eenmaal de motivatie gevonden hebt om er mee aan de slag te gaan. Maar dat is juist niet verstandig. Daar wordt je namelijk minder geconcentreerd en dus automatisch ook minder productief van. Stel daarom een wekker voor 20 minuten in en probeer in die tijd zoveel mogelijk dingen klaar te krijgen. Zijn de 20 minuten om? Neem dan even een pauze voor vijf minuten en ga daarna weer aan de slag. Blijf zo werken totdat je al je taken hebt afgerond voor die dag.

Tip 7: Beloon jezelf

Als je al je taken klaar hebt die je ook af zou moeten hebben, mag je jezelf gerust belonen. Het kan namelijk gebeuren dat het je gaat tegenstaan als je te lang met iets bezig bent. Juist daarom mag je jezelf trakteren op bijvoorbeeld die ene lekkere chocoladereep waar je al twee dagen naar verlangt!