We dromen allemaal van een badkamer zo groot als een balzaal. Het liefst gevuld met luxe producten van bijvoorbeeld Rituals. Helaas geldt het tegenovergestelde voor menig huisbezitter. De meeste van ons moeten het doen met een kleine badkamer. Met enkele praktische tips vergroot je optisch je badkamer en zorg je voor een frisse uitstraling.

1. Licht kleurgebruik

Licht = ruimte. Gebruik daarom zoveel mogelijk lichte kleuren. Hoe lichter de kleuren die je gebruikt, hoe groter het ruimtelijk effect dat je bereikt. Daglicht is belangrijk voor het optisch vergroten van een ruimte. Is het raam in je badkamer niet zo groot? Dan is het extra belangrijk om te kiezen voor lichte tegels. Om contrast te creëren wordt vaak gekozen voor een donkere vloer. Om het ruimtelijk te houden kies je voor een grote vierkante of grote langwerpige tegel.

2. Vloer- en wandtegels

De richting waarin vloer- en wandtegels geplaats worden bepaalt of de ruimte langer of breder lijkt. Is je badkamer lang en smal, dan is het mooi om tegels in de breedte te plaatsen. Is jouw badkamer juist ondiep? Kies dan voor tegels in de lengte. Laat vloertegels doorlopen in de douche. Het vloeroppervlak wordt hierdoor optisch vergroot. Het is onverstandig een klein formaat tegels te kiezen in een kleine badkamer. Door het gebruik van kleine tegels ontstaan veel voegen, wat de badkamer kleiner doet lijken. Door het gebruik van grotere tegels lijkt je badkamer groter. Wil je toch een kleiner formaat tegels of bijvoorbeeld mozaïek gebruiken? Beperk je dan tot het accentueren van onderdelen zoals bijvoorbeeld de ombouw van het toilet. Kies voor glanzende tegels. Matte tegels worden vaak als modern gezien, maar houdt in gedachten dat glans in een kleine badkamer écht de beste keuze is.

3. Transparantie

Weg met douchegordijnen, matglazen douchewanden en betegelde tussenwandjes. Je moet misschien even wennen aan het gebrek aan privacy, maar je krijgt er optisch veel ruimte voor terug. Kies voor een doorzichtige glazen douchewand en plaats deze -bij voorkeur- direct op de tegelvloer. Heb je echt geen ruimte voor zo’n wand of laat het budget een wand niet toe de komende tijd? Kies dan in ieder geval voor een doorzichtig douchegordijn. Vergeet niet dat ook de rambekleding van je badkamer veel kan doen voor de uitstraling. Kies voor luxaflex of een semitransparante oplossing. Van binnen naar buiten kunnen kijken zorgt ervoor dat de ruimte groter oogt.

4. Maak gebruik van de beschikbare verticale ruimte

He je ruimte over achter het bad, boven het toilet of in de vorm van nisjes? Gebruik deze dan als opbergruimte. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte zonder dat deze kleiner lijkt.

5. Spiegels

Spiegels vergoten je badkamer. Kies voor een zogenoemde ‘full lenght mirror’ die van de wasbak tot aan het plafond loopt om extra hoogte te creëren. Door ogenschijnlijk extra hoogte te hebben is de badkamer voor je gevoel groter. Hoe groter de spiegel, des te groter het ruimtelijk effect. Gaat jouw voorkeur uit naar iets minder strak, kies dan bijvoorbeeld voor een ronde spiegel.

6. Pootjes of ophangen

Ergens doorheen kunnen kijken is goed voor het optisch effect. Hang je badkamermeubel daarom op of zorg dat je een mooi meubel op pootjes plaatst, zodat de ruimte eronder vrij blijft. Neem deze tip mee voor je complete interieur. Deze regel gaat namelijk in elke ruimte op.

7. Opruimen

Voor een frisse, ruimtelijke uitstraling is opruimen van levensbelang. Geen troep in zicht betekent een luxe, frisse en ruimtelijke uitstraling. Berg je spullen op in kasten, ruim wasgoed direct weg en zorg voor net gevouwen handdoeken. Ben je super geordend? Kies dan voor een open kast; perfect voor een nog ruimtelijkere uitstraling. Let er wel op dat dit alleen werkt wanneer je daadwerkelijk alles spik en span houdt.