De vakantie staat voor de deur, de zomeroutfits zijn al ingepakt en in je gedachten lig je al aan het strand. Het enige wat je nog te wachten staat, is de vliegreis. Alleen is dit voor iemand met vliegangst een ware hel. Vliegangst is iets heel normaals, maar liefst een op de drie mensen heeft er wel eens last van. Je bent dus zeker niet de enige! Benieuwd wat je tegen vliegangst kunt doen? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet.

#1 Vertrouwen

Wist jij al dat een vliegtuig het veiligste vervoersmiddel is? Uit onderzoeken van het ASN is gebleken dat er per 9,2 miljoen vluchten maar één persoon om het leven komt. In het jaar 2017 is er zelfs geen een dodelijk slachtoffer gevallen met passagiersvluchten. De kans is dus héééél klein dat jou wat overkomt in een vliegtuig. Probeer met deze gedachte het vliegtuig in te stappen en probeer te ontspannen. No stress!

#2 Vrees niet voor turbulentie

Bij de meeste mensen wordt vliegangst gekweekt voor turbulentie. Het is een feit dat turbulentie een vervelend gevoel is maar het is totaal niet gevaarlijk. Vergelijk het met golven in de zee. Komt er een golf aan, dan beweeg je mee met het water. Dit geldt precies hetzelfde voor een vliegtuig: het vliegtuig beweegt mee op de golven van de lucht. Het verschil van temperatuur in de lucht zorgt voor turbulentie.

Extra tip om van je vliegangst af te komen: De turbulentie voel je vaak erger als je achterin het vliegtuig zit. Als je dit erg naar vindt, kan je het beste voorin het vliegtuig gaan zitten.

#3 Kom op tijd op het vliegveld

Hoe kom je nou snel van je vliegangst af? Vermijd in ieder geval andere situaties die voor stres zorgen. Kom dus bijvoorbeeld ruim op tijd op het vliegveld dat je hier niet meer over hoeft te stressen. Je kan lekker rustig aan doen, je kan rustig ergens wat drinken en je kan alvast aan het idee wennen dat je over enkele uren gaat vliegen. Zorg er ook voor dat je al je vliegdocumenten al bij de hand hebt en dat je deze niet meer hoeft te zoeken.

#4 Droom weg

Ga lekker achterover zitten in het vliegtuig, je gaat heerlijk op vakantie. Het hele jaar heb je hard gewerkt en nu is de tijd eindelijk aangebroken dat je een week (of meer) ultiem gaat relaxen en genieten. Droom lekker weg en onthoud dat jij over een aantal uur in de brandende zon aan het strand ligt. Cocktails drinken, shoppen, lekker uiteten en ga zo maar door… Vliegangst, wat is dat?

Tips tegen vliegangst

#5 Zorg voor afleiding

Bedenkt van tevoren hoe je de tijd gaat doorbrengen in het vliegtuig. Door de hele vlucht krampachtig voor je uit te staren, wordt het angstige gevoel alleen maar erger. Zorg daarom voor afleiding! Download een feel good movie op je telefoon, lees een boek, ga muziek luisteren of speel een spelletje.

#6 Let op je eten en drinken

Wanneer je gestrest bent is het lastig om iets naar binnen te krijgen. Toch is het belangrijk dat je iets van voedingsstoffen in je lijft hebt. Wanneer jij niks eet of drinkt, verdwijnt je energie en ga jij je alleen maar slechter voelen. Hou altijd een flesje water bij de hand en neem tussendoor een druivensuiker. Vermijd koffie en chocolade, cafeïne en suikers kunnen er juist voor zorgen dat je nog meer gaat stressen.

#7 Een cursus tegen vliegangst

Helpen al deze tips niet tegen jouw vliegangst? Overweeg dan om een cursus te volgen! Doe wat research en volg een training dicht bij jou in de buurt. Je kan ook altijd een bezoekje aan je huisarts brengen als de vliegangst jou erg in de weg zit. Zij kunnen jou hier goed mee verder helpen. You got this, girl!