Een nieuwe baan zoeken is vaak een spannende periode. Zeker bij een sollicitatiegesprek wordt er erg op je gelet en wil je een zo goed mogelijke indruk achterlaten. Naast dat je aandacht moet besteden aan een goede outfit, is het belangrijk om op nog meer details te letten. Ben jij benieuwd hoe jij je goed kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wij hebben de beste tips voor je sollicitatiegesprek op een rij gezet.

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

#1 Outfit

Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek begint met je outfit. Een outfit zegt veel over de persoon dus zorg dat je een outfit kiest waarmee je een goede indruk achterlaat. Waar vroeger een sollicitatieoutfit vaak aan de stijve kant was, mag het nu best wat speelser. Zorg er wel voor dat het altijd netjes en zakelijk oogt maar er mag best een eyecatcher tussen zitten. Draag bijvoorbeeld een nette pantalon gecombineerd met een coltrui en stijl het af met een felgekleurde manteljas. Dit laat zien dat jij risico’s durft te nemen en creatief bent. Dress to impress!

Benieuwd wat nog meer gepast is op de werkvloer? Lees het hier!

#2 Neem je papieren mee

Hoe kan jij je makkelijk voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Zorg ervoor dat je alle belangrijke papieren bij je hebt. Denk hierbij aan je cv, portfolio, diploma’s of je scriptie. Wellicht zijn al deze papieren niet nodig maar je hebt ze voor de zekerheid altijd in je tas. Door je portfolio mee te nemen kan je toekomstige werkgever zien wat jij in huis hebt en laat je een goede indruk achter. Hij of zij ziet dat je goed voorbereidt bent en dat is ook een teken dat jij de baan erg serieus neemt.

#3 Denk vooraf na over antwoorden

Je kan je makkelijk op je sollicitatie voorbereiden om de vragen alvast te oefenen. Negen van de tien keer worden dezelfde standaardvragen gesteld dus bedenk alvast wat je hierop gaat antwoorden. Door een direct en sterk antwoord te geven kom jij zelfverzekerd over. Speel bijvoorbeeld ter voorbereiding je sollicitatiegesprek na en wissel af met vragen & antwoorden. Tast hierbij af wat het beste voor jou voelt. Een werkgever heeft niks aan een werknemer die nietszeggende antwoorden geeft.

#4 Denk na over je salaris

Tip voor sollicitatiegesprek: begin tijdens het eerste gesprek niet over je salaris. Het is zeker een belangrijk aspect maar als het goed zit, begint degene wie de sollicitatie afneemt daar zelf over. Bedenk van tevoren wat voor minimumbedrag jij wilt verdienen en kijk of dat overeenkomt met het bedrijf. Zo kom jij ook niet voor onverwachte verassingen te staan na mate je verder in de sollicitatieprocedure komt.

#5 Let op je lichaamstaal

De manier waarop jij je presenteert is erg belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet met je armen en benen over elkaar zit. Dit geeft een onzekere indruk, zorg daarom altijd voor een actieve houding. Zorg dat je rechtop zit, ontspan je schouders en ‘’praat’’ af en toe ook met je handen. Ontspannen en professioneel overkomen is de sleutel voor een succesvol sollicitatiegesprek. Maak ook voldoende oogcontact met de mensen waarmee je een gesprek voert, dit komt persoonlijk over.

#6 Kom op tijd

Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is het halve werk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd ruim op tijd aanwezig bent. Deze tip klinkt heel vanzelfsprekend maar vaak verkijken mensen zich daar toch nog op. Ben jij niet bekend in de omgeving waar het gesprek plaatst vindt? Zoek dan bijvoorbeeld uit waar je jouw auto kunt parkeren. Zo kom je ook niet voor onverwachte verassingen te staan.

#7 Wees eerlijk

Een van de belangrijkste tips bij een sollicitatiegesprek? Wees eerlijk! Vertel geen onwaarheden over jouw kwaliteiten, dit komt vroeg of laat altijd naar boven. Wees trots op de kwaliteiten die je wel hebt en focus je daarop. Als het bedrijf die kwaliteiten niet zoekt, moet je opzoek naar een bedrijf die dat wel is.