Het kwam al op televisie voordat de meeste van ons waren geboren en er is al in geen twaalf jaar een nieuwe aflevering geweest, maar nog steeds kijken veel mensen naar deze televisieshow die van 1994 tot 2004 een grote hit was, namelijk ‘Friends’. Veel mensen hebben genoten van de ‘bromance’ tussen Joey en Chandler, de liedjes van Phoebe en de drama tussen Ross en Rachel. Het zestal maakte ons steeds weer aan het lachen en huilen, maar hebben ons ook een aantal belangrijke lessen geleerd.

1. Luister naar je vrienden

Als er een televisieshow laat zien dat vriendschappen de meest belangrijke relaties zijn op aarde, dan is het ‘Friends’ wel. De vrienden gaven elkaar altijd advies en tips en waren er voor elkaar als het mis ging. Zo gaven de vrienden Ross eerlijk hun mening en advies over zijn huwelijk met Emily. Echte vrienden zullen altijd komen met welgemeend en goed advies.

2. Werk hard om je dromen te verwezenlijken

Natuurlijk is ‘Friends’ een komedie show, dus echte nare dingen kwamen er bijna nooit in voor. Het was vaak zelfs grappig als Joey weer in een zeer slecht toneelstuk speelde of als Phoebe bij een van haar veel verschillende baantjes wordt weggestuurd op verdenking van prostitutie, maar onder deze laag humor wordt ook duidelijk dat iedere twintigjarige ooit een betere baan wil en ‘Friends’ laat zien dat je hier hard voor moet werken, want uiteindelijk hebben ze allemaal een respectabele baan.

3. Niets komt je aanwaaien

Als je iets echt wil, dan komt het meestal niet zomaar aanwaaien en dit is ook goed, want dan waardeer je het meer. Joey moest van het ene slechte toneelstuk naar het andere slechte toneelstuk en ondanks de slechte kritiek gaf hij nooit op en boekte hij uiteindelijk zijn succes. Je moet altijd blijven vechten voor dat wat je wil.

4. Liefde komt vaak onverwacht

Waar Monica het ene moment aangaf Chandler nooit als een potentiële liefdesrelatie te kunnen zien, eindigde de twee na een dronken avond toch samen in bed. Wat begon als een ‘friends with benefits’ bloeide uiteindelijk uit tot een vaste relatie met een huwelijk en kinderen. Zo zie je maar dat liefde uit een totaal onverwachte hoek kan komen.

5. Altijd blijven lachen

Friends is nu eenmaal een komedie show en zelfs de meest nare dingen worden luchtig benaderd, waardoor je eigenlijk altijd blij wordt als je het kijkt. De vrienden nemen het leven niet te serieus en proberen overal iets positiefs in te zien. Natuurlijk gaat dat in ‘real life’ wel een stuk moeilijker, maar men zegt niet voor niets dat je altijd moet blijven lachen.

6. Geld maakt niet gelukkig

Ja, het is makkelijker als je meer geld hebt, maar gelukkiger word je er vaak niet van. Chandler wil meer van het leven, maar zijn baas biedt hem steeds meer geld. Uiteindelijk accepteert hij, om tijden later toch te stoppen en voor een nieuwe uitdaging te gaan, waar hij begint met een onbetaalde stage. Rachel krijgt een zeer hoge functie aangeboden, maar besluit uiteindelijk toch bij Ross en haar vrienden te blijven. Geld gaat dus zeker niet boven alles.

7. Het leven is niet perfect

Iedereen kon zich wel relateren aan een personage uit de show. Voor de control freaks onder ons is daar Monica. Monica is een perfectionist en wil alles perfect en precies hebben zoals zij het voor ogen heeft. Monica leert uiteindelijk dat dit niet mogelijk is, omdat ze niet zwanger kan worden. Ze adopteert samen met Chandler een tweeling en ervaart dat het leven nu eenmaal niet altijd perfect is.

8. Geniet van de kleine dingen in het leven

Natuurlijk zit het af en toe even flink tegen. Het gaat niet lekker op je werk en je bent vaak moe of je hebt, net zoals Rachel, een man voor het altaar laten zien en je vader wil nu de geldkraan dichtdraaien. Rachel voelt zich hopeloos tot ze ziet dat haar nieuwe vrienden ook geen plan hebben in het leven, maar er gewoon iets van maken en het leuk hebben. Probeer dus altijd positief te blijven en te genieten van wat je hebt.