Ben jij een nagelbijter? Dan ben jij absoluut niet de enige! Een groot percentage lijdt aan onychofagie, ook wel bekend als nagelbijten. Door onder andere stres, verveling of angst laten we onze handen niet met rust. Met als oorzaak onverzorgde nagels. Wil jij stoppen met nagelbijten? Wij hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet.

iets tegen nagelbijten

#1 Nagels knippen

Zorg ervoor dat je nagels kort blijven, zo is er niks om af te bijten of trekken. Laat je nagels er wel verzorgd uit zien door ze af te knippen met een nagelschaartje en ze bij te vijlen. Heb jij snel last van broze en droge nagels, waardoor jij juist aan je nagelriemen gaat trekken? Verzorg je nagels dan goed met bepaalde oliën en lakjes. Laat je hiervoor bij de drogisterij adviseren!

#2 Anti nagelbijt nagellak

Om nagelbijten te stoppen zijn er speciale lakjes ontwikkeld. Er zit een ontzettend vies smaakje aan en zodra jij je nagels weer in je mond stopt, ben jij het nagel kluiven snel verleerd. Ondanks dat er een mega chemische smaak aan deze anti nagelbijt lak zit, is het niet schadelijk voor je gezondheid.

#3 Download een app

Je gelooft het haast niet maar er bestaat een stoppen met nagelbijten app. Deze app geeft je onder andere tips en tricks om jouw verslaving te verminderen. Ook vind je een nagelbijten behandeling op dit platform. Superhandig toch? Zoek in de App store onder Stop met nagelbijten. Goodluck 😉

#4 Gel- of acrylnagels zetten

Door nagelbijten gaan je handen er onverzorgd uitzien. Je nagels krijgen ook geen tijd om te herstellen omdat je er iedere dag aan bijt. Wellicht blijf jij doorgaan met knabbelen omdat je zelf denkt dat er toch niks meer te redden valt. De gouden tip tegen nagelbijten? Laat gel- of acrylnagels zetten. In één klap zien jouw handen er weer netjes uit en is de kans klein dat jij aan deze nagels gaat bijten. Je bent dan eigenlijk ook een dief van je eigen portemonnee, want mooie nagels kosten nou eenmaal geld.

Lees hier wat het verschil tussen acryl- en gelnagels is. 

#5 Houd jezelf bezig

Deze tip werkt eigenlijk voor alle verslavingen waar jij vanaf wil komen: houd jezelf bezig. Zodra jij je verveelt, ga jij aan je nagels bijten. Voel je de behoefte om je nagels eraf te trekken? Ga dan juist op dat moment even sporten, koken of het huis schoonmaken.

Extra tip tegen nagelbijten: Doe een pepermuntje of kauwgom in je mond, dit neemt de drang om nagel te bijten af.

#6 Pleisters plakken

Een redelijk extreme trip maar zeker effectief, plak pleisters op je vingers. Zo heb je niet de kans om aan jouw nagels te knabbelen. Het ziet er niet echt aantrekkelijk uit maar het werkt zeker!

#7 Waarom bijt je nagels?

Ga bij jezelf na waarom en wanneer je nagels bijt. Als je deze gevoelens en situaties kent, kan je daarop inspelen. Merk je dat je gaat nagelbijten in een stressvolle periode op school door aankomende toetsen? Plak dan bijvoorbeeld in deze tijd pleisters rondom je nagels of stop altijd een rol pepermunt in je tas.

#8 Reminder voor jezelf

Wil jij echt stoppen met nagelbijten? Laat dit dan ook aan mensen in je omgeving weten. Zij mogen er dan ook iets van zeggen als ze jou er toch op betrappen. Hierdoor heb je een extra stok achter de rug, wat zeker gaat werken.