Ieder jaar opnieuw neemt heel Nederland zich begin januari voor om -dit jaar écht!- gezonder te eten en meer te bewegen. Want langer en gezonder leven is wat we allemaal willen. Helaas vallen goede voornemens vaak al snel in het water en blijkt het in de praktijk toch moeilijker dan gedacht.  Met deze kleine aanpassingen aan je levensstijl ligt een langer en gezonder leven binnen handbereik.

1. Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan

Slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Een chronisch slaaptekort kan leiden tot depressies, overgewicht en hart- en vaatziekten. Waar je vroeger naar bed ging, een boek las en vervolgens in slaap viel, is het tegenwoordig doodnormaal om voor het slapen gaan nog even je Facebook tijdlijn te checken, posts op Instagram te liken en e-mails te lezen. Uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet goed voor je is. Wanneer je in het donker naar je telefoon- of tabletscherm ligt te turen word je blootgesteld aan ‘blauw licht’. Door dit licht raakt je lichaam in de war en maakt het geen melatonine meer aan. Deze stof maakt je slaperig, maar vertraagt ook de groei van kankercellen. Gezond blijven? Vermijd dan beeldschermen voor het slapen gaan.

2. Investeer in een goed bed

Zoals gezegd is slapen van enorm belang voor de gezondheid. Om te zorgen voor voldoende nachtrust is een goed matras dan ook belangrijk.
De afgelopen jaren wordt zonder blikken of blozen geïnvesteerd in goede computers, laptops en auto’s. Alles kan en niets is te gek. Daarentegen zijn we steeds minder bereid om te investeren in een goed bed en goede matrassen. Vreemd eigenlijk als we weten wat het belang van slaap voor onze gezondheid is!

3. Ga na elke 20 minuten zitten even staan

Zitten is het nieuwe roken. Hoe meer tijd je zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisico’s. Veel zitten vergroot het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Ga na elke 20 minuten zitten even staan. Heb je een zittend beroep? Wees dan creatief: pleeg een telefoontje terwijl je staat of loop eens naar de koffieautomaat en trakteer je collega’s op een vers bakkie.

4. Consumeer minder suiker

Het nuttigen van te veel suiker kan verschillende aandoeningen tot gevolg hebben. Het is dan ook verstandig minder suiker te consumeren. Wanneer je in de supermarkt de etiketten van producten bekijkt, zie je dat heel veel producten suiker bevatten. De oplossing is simpel: kies voor verse en natuurlijke producten in plaats van voor zakjes, pakjes en potjes. Minder suiker gegarandeerd.

5. Neem elke dag lunchpauze

Hiermee bedoelen we niet dat je elke dag een lunch nuttigt. Natuurlijk is deze maaltijd belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk om even weg te zijn van je bureau. Eet je salade dus niet boven je toetsenbord, maar schuif aan bij je andere collega’s aan de lunchtafel. Zelfs als je het heel druk hebt. Deze korte pauze is nodig om productief te blijven, even in beweging te zijn (zie punt 3) en om goed om te kunnen gaan met stress.

6. Neem de trap

Beweging is belangrijk. Ook al ben je geen sportief type; neem indien mogelijk de trap. Door te bewegen verminder je het risico op ziekte en overgewicht. Bovendien heeft beweging een positieve invloed op het humeur. En daar plukt iedereen de vruchten van.

7. Ademhalingsoefeningen

Stress is in zekere mate gezond. Het houdt ons scherp, zorgt dat we kunnen functioneren en prikkelt ons om te presteren. Te veel stress is echter ongezond en kan -wanneer een stressvolle situatie lang aanhoudt- leiden tot lichamelijke en geestelijke klachten. Door je te concentreren op je ademhaling word je kalm, wordt het stresslevel lager en zal je beter slapen.

Voorbeeld:
Adem rustig in en uit en verlaag het tempo naar 6 ademhalingen per minuut.

Stresssignalen vanuit de hersenen worden nu niet meer doorgestuurd naar het lichaam. Deze oefening werkt dan ook als een ‘stressfilter’ die je dagelijks kunt toepassen.

8. Spreek af met vrienden en familie

Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig contact met vrienden en familie leidt tot een langer en gezonder leven. Dus wat je ook doet of hoe moe je ook bent; blijf je vrienden en familie regelmatig opzoeken. Je hebt ze nodig!