Het is opvallend hoeveel mensen je hoort klagen over vermoeidheid en wallen onder de ogen. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig slaap te kort komt. Maar wat is de oorzaak hiervan? En nog belangrijker, hoe komen we ervan af? Vandaag de 9 meest voorkomende oorzaken die, gelukkig, allemaal op te lossen zijn.

1. Te weinig slaap

Het klink zo logisch, als je moe hebt heb je te weinig slaap gehad. Waar, voor een gedeelte dan. Wat slapen heeft niet alleen te maken met de tijd – wie kent de luie zondagen waar je niks anders doet dan slapen en toch moe bent niet? – het heeft vooral te maken met hoe je slaapt. Het is belangrijk om in je diepe slaap te komen om echt uit te rusten. Zoek daarom tijden om te slapen en om op te staan die voor jou het beste werken en ga hier dan ook echt slapen. Zorg ook dat je kamer volledig donker is tijdens het slapen, hierdoor kom je dieper in dromenland.

2. Dehydration

Een niet al te voor de hand liggende reden voor vermoeidheid is dehydratie. Door ons drukke leven drinken we veelte weinig. Koop daarom eens een liter fles en dwing jezelf er hier in ieder geval twee gevuld met water van te drinken. Je zult niet alleen merken dat je je fitter voelt, ook je huid zal je dankbaar zijn.

3. Te weinig goed eten

Het gebeurt natuurlijk vaak dat je door lange dagen op werk of studie geen tijd hebt om een gezonde maaltijd te maken. Maar door een tekort aan vitamine zal je lichaam zich zeker niet beter voelen, in tegendeel. Dit kan een groot deel van je vermoeidheid veroorzaken. Zorg dus in ieder geval dat altijd wat extra groente in de koelkast hebt liggen en een appel in je tas hebt.

4. Te weinig lichaamsbeweging

Door ons drukke bestaan geven we allemaal dezelfde smoes: ik ben te druk om te sporten. Maar omdat we vaak te weinig lichaamsbeweging krijgen wordt je geest niet alleen lui, je zal hierdoor ook slechter slapen. Dit omdat genoeg beweging zorgt voor niet alleen een gezonde stofwisseling, ook activeert het je lichaam en krijg je er energie van. Probeer eens om een uur eerder op te staan en te gaan sporten. Door een actieve start zal je beter functioneren gedurende de dag.

5. Allergieën

Iets waar je misschien helemaal geen erg in hebt, maar wat wel een rede kan zijn voor vermoeidheid, zijn allergieën. Denk hierbij aan een voedselallergie of een gluten intolerantie. Probeer wat te experimenteren met de dingen die je dagelijks eet en kijk of je verandering voelt in je lichaam.

6. Stress

De grootste boosdoener voor vermoeidheid is stress. De werkdruk om te presteren, de druk om een goede vriendin, minnaar en misschien wel moeder te zijn; we halen ons behoorlijk wat op de hals. Zorg er in ieder geval voor dat je huis – en vooral je slaapkamer – een stressloze plek moet zijn. Hier moet je kunnen ontspannen, want dat heeft je lichaam nodig.

7. Geen ritme

Vooral gedurende de zomer maanden, waar we maar wat graag laat naar bed gaan om nog zoveel mogelijk uit de dag te halen, is niet bepaald goed voor ons ritme. Late avonden, vroege ochtenden en dan weer een avond om 20:00 uur in bed – dat gaat niet werken. Probeer voor minimaal 5 dagen in de week een vaste tijd te hebben om je rust en slaap te pakken, maar ook om op te staan en om te gaan werken. Dit zal voor veel rust in je lichaam zorgen.

8. Blauw licht

De boosdoener ala 2016: de mobiele telefoon. En natuurlijk de tv, computer, tablets, noem het maar op. Al deze fantastische apparaten zorgen ook voor een hoop narigheid in je slaapritme. Zo geven telefoons en computers blauw licht af wat je hersenen zien als een actief licht. Hierdoor wordt je lichaam als het ware wakker gemaakt. Probeer minimaal 1 uur voordat je gaat slapen contact met deze apparaten te vermijden en als je dan toch gaat kijken, zet ze dan op een nachtmodus die bijvoorbeeld veel telefoons tegenwoordig al hebben. Hierbij kleurt het beeldscherm zacht oranje waardoor je sneller moe zal worden.

9. Zuursof te kort

Tot slot geven we onszelf vaak te weinig frisse zuurstof tijdens het slapen. Probeer slapen met open ramen eens (en neem horden voor de muggen). Door de frisse lucht die hierdoor naar binnen komt zal je veel rustiger en dus dieper slapen.