Het moment is daar om eindelijk écht de vleugels uit te slaan en een eigen stekje te gaan aanschaffen of huren. Daar komt natuurlijk een hele hoop bij kijken. De kleur van de muur en de uitzet moeten worden geregeld, om over de bankzaken nog maar niet te spreken. Maar voordat je dat allemaal gaat doen moeten we beginnen bij hoofdstuk 1, namelijk het uitkiezen van een woning. Hier zijn een aantal zaken waar je op moet letten tijdens de grote zoektocht.

1. Gaten en scheuren

Als er duidelijke gaten of scheuren aanwezig zijn in het plafond en in de muren binnen en buiten, dan moet je nog maar even goed nadenken of dit de ideale plek voor je is. Gaten en scheuren kunnen namelijk een voorteken zijn voor latere, grotere, problemen in het fundament van het huis.

2. Het dak

Het is het deel van het huis dat je snel vergeet te controleren, maar dat je beter wel kunt checken. Let goed op hoe het dak eruit ziet en in wat voor conditie het dak verkeerd onder de dakpannen of ander materiaal.

3. Schimmel

Schimmel is niet het einde van de wereld. Het klinkt vies, maar ieder huis heeft nu eenmaal zijn gebruikssporen. Het is heel normaal dat er in de badkamer hier en daar wat schimmel voorkomt, wat met een goede reiniging grotendeels kan worden opgelost. Zodra de muren in de woonkamer of keuken grote schimmelplekken vertonen is het wel mis.

5. Onderliggende gedachte

Tijdens het lezen van de advertentie en de rondleiding van de makelaar moet je rekening houden met verkooppraatjes. Het huis moet natuurlijk verkocht of verhuurd worden en daar horen de gebruikelijke gesprekken bij. Let dus goed op wat de makelaar zegt en stel vragen.

6. Controleer de ramen

Het vervangen van één raam is nog te overzien, maar zodra je alle ramen in het huis moet vervangen wordt het problematisch. Controleer de ramen, gaan ze goed open en dicht, is er geen sprake van waterbeschadiging en zijn ze goed geïsoleerd.

7. Insecten

Zelfs als je een grote dierenvriend bent, dan vind je het nog niet fijn als er een mierenfamilie over je aanrecht marcheert. Kijk dus goed of je een plaag van insecten aantreft. Die enkele vlieg op het plafond mag je negeren.

8. Elektriciteit

Natuurlijk verwachten we niet dat er in iedereen een ware elektriciën schuilt, maar ook jij en ik weten dat er iets niet helemaal goed is als de elektriciteit niet klopt. Controleer daarom de lichtknoppen en de stopcontacten, want een elektriciën die de bedrading van het hele huis moet komen controleren kost erg veel.

9. Specialist

Nadat jij alles zelf tot in de puntjes hebt gecontroleerd, is het slim om toch nog een specialist in te schakelen. Deze persoon is er op getraind om ieder hoekje en gaatje te controleren. Als hier een positief oordeel uit komt, dan kun je met zekerheid zeggen dat je de hoofdprijs te pakken hebt.