Heb jij last van een branderig gevoel bij het plassen? Dan kan het zijn dat jij een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking is in de meeste gevallen niet gevaarlijk maar het is wel erg vervelend. Vraag jij je af welke kenmerken bij een blaasontsteking komen kijken en wat je daar tegen kunt doen? Wij hebben de meest voorkomende symptomen van een blaasontsteking op een rijtje gezet.

Blaasontsteking symptomen Symptomen van blaasontsteking Klachten blaasontsteking Urineweginfectie symptomen

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking kan je al snel herkennen wanneer je een branderig gevoel hebt tijdens het plassen. De oorzaken van een blaasontsteking zijn wanneer er bacteriën in het slijmvlies van je blaas terecht komen. Vaak zijn dit bacteriën die in jouw darm leven en die via de plasbuis in de blaas terecht komen. Maar welke verschijnselen krijg je als je een blaasontsteking hebt? Dat zullen wij jou hieronder vertellen.

Je moet continue plassen

Een van de meest voorkomende symptomen bij een blaasontsteking bij een vrouw, is dat je het gevoel hebt alsof je continue moet plassen. Zodra je op de wc zit komt er maar een klein beetje urine uit en het gevoel dat je nodig moet plassen blijft aanhouden.

Verandering van urine

Verschijnselen van een blaasontsteking zijn dat je plas anders kan ruiken of er anders uitziet. Heb jij last van donkere urine of zelfs bloed bij het plassen? Dan is de kans erg groot dat jij blaasontsteking hebt. Ook is het altijd belangrijk om goed te kijken naar je ontlasting want dit zegt veel over jouw gezondheid.

Koorts

Een heftige blaasontsteking wat overgaat naar een ontsteking in je nierbekken, kan je herkennen wanneer je last krijgt van koorts. Wanneer dit gepaard gaat met pijn/krampen in je onderbuik, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.

Wat te doen tegen een blaasontsteking: cranberrysap drinken

Klachten bij een blaasontsteking zijn in de meeste gevallen makkelijk te verhelpen. Zo helpt het erg goed om cranberrysap te drinken. Hier zitten namelijk zure stoffen in die ervoor zorgen dat bacteriën zich minder snel in de urinebuis hechten. Een kans op een infectie is hierdoor stukken kleiner. Ook helpt het om voldoende water te drinken, denk hierbij aan zo’n twee liter per dag. Dit zorgt ervoor dat jouw blaas zich reinigt van bacteriën.

Douchen na de seks

Een urineweginfectie ligt al snel op de loer als de vagina niet wordt schoon gemaakt na een vrijpartij. Wanneer je seks hebt kunnen er namelijk veel sneller bacteriën in de plasbuis terecht komen. Daarom is het erg belangrijk om je vagina te wassen na een intiem moment.

Wanneer je al langere tijd loopt met een blaasontsteking is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Zij kunnen je hiermee het beste helpen.