Verschillende mythen over hoe je als volwassene acne krijgt doen de ronde. Van mythen over hygiëne tot mythen over voeding. De meeste kennen we allemaal. Omdat sommigen na de pubertijd nog altijd te kampen hebben met de ongemakken van puistjes, is het tijd om eens een aantal mythen onder de loep te nemen en voor opheldering te zorgen.

Mythe 1: Volwassenen krijgen geen acne

Niet waar. Volwassenen kunnen het wel degelijk krijgen. Uit onderzoek blijkt dat het voornamelijk voorkomt bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Acne bij volwassenen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Helaas!

Mythe 2: Make up heeft een negatieve invloed op acne

Wanneer je wakker wordt en constateert dat je een enorme puist hebt, grijp je vaak direct naar de camouflagestick. Is dit eigenlijk wel zo’n goed idee? Het camoufleren van een puistje kan geen kwaad, mits je kiest voor de juiste producten. Cosmetica op basis van olie kan voor verstopping van de poriën zorgen, wat juist kan leiden tot problemen. Kijk voor gebruik goed naar de samenstelling van het product en reinig je huid goed voor het slapen gaan.

Mythe 3: Zonlicht is het beste medicijn tegen acne

Lastig; want zonlicht & UV kunnen wél degelijk helpen bij het verminderen van klachten. Daarnaast worden acne plekken -tijdelijk- minder zichtbaar door verkleuring van de huid. Toch is blootstelling van de huid aan de zon niet zonder gevaar. Te veel zon kan huidkanker en vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. En dat willen we niet. Toch maar op zoek naar een alternatief.

Mythe 4: De pil verergert acne

Wellicht denk je dat de pil slechte invloed heeft op acne en het alleen maar erger maakt. Dit is niet het geval. Sterker nog; het tegenovergestelde is waar. De pil heeft een positieve werking en in enkele gevallen krijg je een bepaald type pil juist voorgeschreven om acne te verminderen. Door het slikken van de pil is je hormoonhuishouding in balans en krijg je specifieke vrouwelijke hormonen binnen, die de productie van talg laten afnemen. Hierdoor wordt de huid minder vet waarna de kans op puistjes vermindert.

Mythe 5: Door je huid goed te wassen verdwijnt acne

Goede hygiëne is belangrijk voor de gezondheid, maar lost acne niet op. Het wordt namelijk niet door vuil veroorzaakt, maar ontstaat door een combinatie van talg en dode huidcellen die zich onder de huid bevinden. Natuurlijk voorkom je erger door je gezicht -het liefst tweemaal per dag- goed te reinigen met een cleanser. Dep je huid droog met een schone handdoek en schrob niet; dit irriteert en maakt het probleem alleen maar groter.

Mythe 6: Tandpasta helpt om een puistje snel te bestrijden

Het insmeren van een puistje met tandpasta wordt al jaren als tip gegeven, maar werkt het ook? Nee dus.
Tandpasta bevat ingrediënten als baking soda en menthol die puistjes kunnen uitdrogen. Het nadeel is echter dat deze ingrediënten ook kunnen zorgen voor huidirritatie. Tandpasta is bedoeld voor schone tanden en een frisse adem, niet voor het bestrijden van puistjes!

Mythe 7: Skip chocolade en acne verdwijnt als sneeuw voor de zon

Gelukkig is dit niet waar! Volgens onderzoek ontstaan puistjes niet door het eten van chocolade. Wel is er een verband tussen gezonde voeding en een gezonde huid. Als je acne hebt mag je dus gewoon -met mate- chocolade nuttigen, zonder bang te hoeven zijn voor de gevolgen. Het is echter wel aan te raden om je eetpatroon onder de loep te nemen om zo de acne te verminderen.