De drang om ieder uur onze telefoon te checken, bij veel mensen is het uitgelopen tot een smartphone verslaving. We hebben het niet altijd door maar we turen urenlang naar dat beeldschermpje zonder een doel te hebben. We willen graag up-to-date zijn van alles wat er op social media gebeurt maar daardoor vergeten we soms het echte leven om ons heen. Wij hebben daarom een aantal tips op een rij gezet hoe je kan afkicken van je smartphone.

social media verslaving

#1 Zet je notificaties uit

Facebook vermeldt dat je een nieuwe herinnering hebt, Instagram zegt dat je ergens in getagd bent en de WhatsApp berichten uit de groepsapp van je klas stromen maar binnen. Eigenlijk allemaal meldingen die helemaal niet relevant zijn maar waardoor je toch weer telkens achter je smartphone kruipt. Je telefoon verslaving wordt al een stuk minder wanneer jij je notificaties uitzet. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee keer op een dag je social media-accounts mag checken. Hierdoor grijp jij minder snel naar je telefoon en ben jij meer gefocust op de dingen om je heen.

#2 Verstop je telefoon

Ben jij aan het leren voor een toets, een boek aan het lezen of een verslag aan het schrijven? Leg je smartphone dan zo ver mogelijk van je vandaan. Hierdoor kom jij minder snel in de verleiding om telkens je telefoon te checken en blijf jij een stuk beter geconcentreerd. Hoe vaker en langer jij je mobiel checkt, hoe moeilijker het voor je hersenen wordt om die concentratie en motivatie voor de serieuze dingen vast te houden.

#3 Wees bewust van je verslaving

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze verslaafd zijn aan hun smartphone. ‘’Eventjes snel m’n Facebook checken maakt mij toch nog niet verslaafd’’, horen wij je denken maar vaak is het probleem groter dan je denkt. Het wordt een drang om ieder uur je tijdlijn te bekijken, terwijl je dit zelf niet door hebt. Om je hier meer bewust van te maken, kan je voor jezelf bijhouden hoeveel tijd je op je telefoon zit. Uit een onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander zo’n drie uur per dag op zijn smartphone zit. Deze tijd kunnen we eigenlijk voor vele leukere dingen gebruiken in ons dagelijks leven toch?

#4 Verwijder je social media apps

Kan het zijn dat jij veel op je smartphone zit omdat je verslaafd bent aan social media? We raken met z’n allen geobsedeerd door prachtige foto’s van influencers, terwijl dit helemaal niet de realiteit is. De werkelijkheid is dat je leuke dingen met je vrienden moet doen en dat je telefoon eigenlijk in je tas blijft. Natuurlijk is het leuk om af en toe een foto samen te maken maar maak hier geen obsessie van. Als jij serieus van je smartphone wil afkicken, is de goudentip om je social media apps van je telefoon te verwijderen. Zo is de enige reden om op je telefoon te kijken, als je een Whatsapp bericht binnenkrijgt. Bye bye social media verslaving!

#5 Zet je 4G uit

Gebruik alleen je telefoon op de plekken waar je Wifi hebt en probeer zoveel mogelijk je 3/4G uit te laten. Zit je in de trein of moet je ergens wachten? Begin dan aan dat ene boek waar je maar niet aan toekomt of luister muziek en neem de omgeving in je op. Probeer meer ofline te leven en je zult zien dat er genoeg leuke dingen om je heen gebeuren!