Sporten is ontspannend, maar vraagt ook om enorme inspanning van het lichaam. Gewrichten, spieren en conditie worden op de proef gesteld. Of je nu sport ter ontspanning, voor spieropbouw of om af te vallen; voeding mag nooit worden vergeten! Het helpt het lichaam te herstellen. Daarnaast is het natuurlijk goed te weten dat bepaalde voedingsmiddelen voor én na het sporten je kunnen helpen bij het verliezen van gewicht. 

Dat gezegd wil je nu natuurlijk weten over welke voedingsmiddelen we het hebben. Complexe koolhydraten en proteïnen eet je voor het sporten. Simpele koolhydraten zijn ideaal voor na het sporten.

Voor het sporten

Noten:
(Bijna alle soorten) noten bevatten proteïnen. Amandelen zijn een échte aanrader omdat ze naast proteïnen ook enorm veel goede vezels en vetten bevatten. Een portie van 100 gram amandelen bevat zo’n 3,9 gram koolhydraten; genoeg voor zelfs de zwaarste workout. Even geen amandelen verkrijgbaar? Walnoten zijn een goed alternatief. Uiteraard is het belangrijk 2 liter water per dag te drinken.

Havermout:
Havermout zit boordevol proteïnen. Voeg blauwe bessen toe voor vitamine C, kalium (goed voor je lever) en vezels.

Volkoren brood met 30+ kaas:
Volkoren brood met kaas voorziet in proteïnen en koolhydraten. In 30+ kaas zitten relatief weinig calorieën en verzadigde vetten. Een goede keus, want het verzadigd vet in kaas vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Een simpele maar effectieve maaltijd.

Na het sporten


Eiwitshake:
Eiwitshakes zijn het best verkochte fitnesssupplement van dit moment. En niet voor niets. Een shake is licht verteerbaar en bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goed herstel na het sporten. Gebruik amandelmelk in plaats van gewone melk voor extra vezels, kalium, vitamine E en magnesium.

Eieren & verse jus d’organe:
Eieren bevatten eiwitten en koolhydraten. Laat dat nou net de twee zaken zijn waaraan je lichaam behoefte heeft na een uur zweten in de sportschool. Eieren zitten laag in calorieën (1,1 gram per 100 gram ei). Combineer met een glas vers geperste jus d’orange. Deze combinatie geeft je een vitamine A, C, D-boost en zorgt voor proteïne en calcium.

Tot slot: Eet altijd binnen twee uur na het sporten om te voorkomen dat je je voor niets in het zweet gewerkt hebt. Het meest effectief is eten binnen 30 minuten. Je metabolisme is nu maximaal waardoor je het meeste vet verbrandt.