Ben jij een liefhebber van make-up en beschik je over ontzettend veel make-up? Grote kans dat een deel van deze make-up dan over datum is. Want ja, ook make-up heeft een bepaalde houdbaarheid.  Hoewel je dit misschien niet had verwacht, is het wel goed om hier voortaan op te letten. Het kan namelijk gevolgen hebben als je make-up gebruikt die al over datum is. In dit artikel vertellen wij jou alles over de houdbaarheid van make-up, zodat jij voortaan weet hoe lang je bepaalde make-up kan gebruiken. 

Wat zijn de mogelijke gevolgen van het gebruiken van make-up over datum?

Veel vrouwen beseffen niet dat make-up niet al te lang te gebruiken is. Wanneer je dit wel doet, en je gebruikt make-up dat over datum is, kan dit gevolgen hebben voor je huid. Zo kan het leiden tot ontstekingen, huidirritaties en infecties. Vooral puistjes en pukkels komen hierbij veel voor. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten, dus het is echt belangrijk om je make-up houdbaarheid in de gaten te houden. Heb je dus een make-up product gevonden dat al een tijdje oud is die je wilt gaan gebruiken? Kijk dan echt eerst naar de houdbaarheid van dit product. 

Waar vind ik de houdbaarheid van de make-up? 

Misschien is het je nooit opgevallen dat er een houdbaarheidsdatum zit op make-up producten. Toch is dit wel het geval. Het is dan ook goed om hierop te blijven letten, zeker als je twijfelt over hoe oud een product al is. Op alle cosmeticaverpakkingen in ons land staat een houdbaarheidsdatum vermeld. Dit staat uitgedrukt in de vorm van een logo van een potje met een open deksel. Hier staat dan een getal uitgedrukt in maanden. Hieraan kun je dus zien hoe lang jij jouw make-up product kan bewaren. Let wel op, want deze datum is slechts een richtlijn. Als je merkt dat jouw make-up product na een tijdje begint de verkleuren of er niet meer uitziet zoals het hoort, gooi het dan weg. 

Hoe lang is make-up houdbaar?

Je bent nu vast benieuwd hoe lang je make-up producten kunt bewaren. Wij helpen je hierbij en zetten daarom de houdbaarheid van verschillende make-up producten voor je op een rijtje. 

Laten we beginnen met de houdbaarheid van mascara. Waarschijnlijk verwacht je dat dit best een flinke tijd mee kan, maar niets is minder waar. Maar hoe lang is mascara dan houdbaar? Mascara is na het openen na zo’n drie maanden vaak al niet meer goed. Hier schrik je wellicht van, want drie maanden is natuurlijk helemaal niet zo lang. Ook eyeliner heeft een houdbaarheidsdatum van slechts drie maanden na het openen.

Hoe lang blijft oogschaduw goed? De houdbaarheid van oogschaduw is een stuk langer als de houdbaarheid van mascara, want oogschaduw kan namelijk zo’n 1,5 jaar mee. Wel is dit afhankelijk van welke soort ogenschaduw je gebruikt. Vloeibare ogenschaduw bijvoorbeeld kan ongeveer een jaartje mee. 

Dan door naar de foundation, ook een belangrijk make-up product voor velen. Hoe lang is foundation houdbaar? De houdbaarheid van foundation ligt meestal tussen de 6 en 12 maanden. Dit is afhankelijk van welk soort foundation je gebruikt. Een foundation op waterbasis gaat meestal zo’n 6 maanden mee, maar foundations op oliebasis bijvoorbeeld kun je langer gebruiken. Bij foundation is het echter heel belangrijk om zelf ook goed op te letten. Als de foundation helemaal begint te verkleuren of raar gaat ruiken weet je dat het tijd is om de foundation weg te gooien.

Make-up poeder kun je iets langer gebruiken dan veel andere make-up producten. Dit komt omdat make-up poeder producten geen water bevatten, waardoor er minder kans is op veel bacteriën. Poeder gaat in de meeste gevallen zo’n 1,5 tot 2 jaar mee. In sommige gevallen zelfs nog langer dan dat. Dit geldt ook voor bronzer. 

Ook aan lippenstift en lipgloss zit een bepaalde houdbaarheid. De houdbaarheid van lippenstift en lipgloss is na het openen ongeveer een jaar.  Voor nagellak geldt dat het na het openen meestal zo’n 6 maanden gebruikt kan worden. 

Nu je de houdbaarheid van allerlei verschillende make-up producten weet, is het dus goed om voortaan goed op de houdbaarheid van jouw eigen make-up producten te letten. Probeer dus altijd zo min mogelijk gebruik te maken van oudere make-up producten die er al een tijdje staan, gooi deze gewoon weg. Het is belangrijk om hier goed op te letten, want het is natuurlijk allesbehalve fijn als je ontstekingen, irritaties of infecties aan je huid krijgt doordat je oude make-up gebruikt. Check dus altijd de houdbaarheid van de make-up producten.