Tegenwoordig is er voor vrijwel elke denkbare situatie wel een emoji. En als die er niet is, dan wordt ie wel gemaakt. Dat laatste is nu waarschijnlijk het geval voor mensen met een lichamelijke beperking. Apple heeft afgelopen vrijdag een voorstel bij Unicode Consortium ingediend voor dertien nieuwe emoticons.

Apple heeft dus een officieel voorstel ingediend alleen moeten die nog goedgekeurd worden door het Unicode Consortium. Deze organisatie beoordeelt alle plaatjes en moet deze goed- of afkeuren. Als dit gebeurd is, kunnen we de nieuwe emoji begin volgend jaar verwachten.

whatsapp

Toelichting

Apple heeft voor het maken van de dertien nieuwe emoji samengewerkt met een aantal belangenorganisaties voor mensen met een beperking. Maar waarom wil het elektronicabedrijf zo graag emoji voor deze groep? Dat legt ze uit in haar voorstel: “Eén op de zeven mensen wereldwijd heeft een beperking, variërend van blindheid, doofheid en lichamelijke beperkingen tot minder zichtbare aandoeningen. Er bestaan alleen nog geen emoji die dat representeren. Deze nieuwe emoji vullen dat gat en kunnen ervoor zorgen dat meer mensen voelen dat ze erbij horen”.

Omdat het onmogelijk is om alle beperkingen in een plaatje op te kunnen nemen, heeft Apple gekozen voor vier categorieën: blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met motorische stoornissen en mensen met een verborgen beperking.

Emoji

Het resultaat van de dertien nieuwe emoji ziet er behoorlijk realistisch uit. Zo kun je kiezen uit twee soorten rolstoelen, twee type hulphonden en kun je ook kiezen uit een robotarm of -been. Ook voor de dove en blinde mensen zijn de emoji erg realistisch.

Als je op de link van het officiële voorstel hierboven klikt, kun je alle emoji zien.