Een controlfreak: iemand die het moeilijk vindt om (letterlijk) de controle uit handen te geven en alles tot in de puntjes wil hebben uitgewerkt. Herken jij jezelf hierin? Een control freak zijn is helemaal niet iets negatiefs, maar op den duur kan het voor jezelf vervelend worden. Wij hebben daarom een aantal tips op een rij gezet om de controle wat meer los te laten.

controle leren loslaten

#1 Leren loslaten

Wanneer je een controlefrak bent, is het ontzettend belangrijk om te leren loslaten. Je kunt nou eenmaal niet alle touwtjes van het leven in handen hebben en eigenlijk moet je dat ook helemaal niet willen. Want hoe herkenbaar is het dat jij je zorgen maakt over dingen die eigenlijk buiten jouw bereik liggen? Denk bijvoorbeeld aan gebeurtenissen aan de andere kant van de wereld of het gedrag van je collega’s. Je kunt hier wel over gaan piekeren, maar eigenlijk heeft dat helemaal geen zin. Het is niet gek dat er angst komt kijken bij controle loslaten maar probeer het toch. Spreek daarom met jezelf af dat je sommige situaties gewoon moet accepteren en het langs je heen moet laten gaan.

#2 Leef in het nu

Het loslaten van controle is een eerste stap in de goede richting maar daarmee zijn we er nog niet. Om minder een controlfreak te worden, is het belangrijk om meer in het nu te leven en niet te ver vooruitkijken. Voordat je bijvoorbeeld het ene semester op school hebt afgerond, maak jij je alweer druk over het volgende semester. Je bent nu al bezig met plannen en je al zo goed mogelijk aan het inlezen. Maar waarom doe je dit? Het zou je eigenlijk toch een hoop stres besparen wanneer je eerst het ene project afrondt en daarna pas aan het volgende begint? Wat er in de toekomst gebeurt, zijn eigenlijk zorgen voor later. Focus je daarom alleen op de goede dingen die zich in het heden afspelen.

#3 Het hoeft niet perfect

Een eigenschap van een controlfreak is dat diegene erg perfectionistisch is. Naast dat hij/zij alles onder controle wil hebben, moet alles ook tot in de puntjes perfect zijn. Voor jou als controlfreak is het eigenlijk nooit goed genoeg en daarbij komt ook nog eens kijken dat jij vaak alleen in je eigen werkwijze gelooft. Want hoe herkenbaar is het dat jij in een groepsopdracht de leiding op je neemt omdat je het een enge gedachte vindt om andere klasgenoten/collega’s dingen te laten beslissen? Hoe eng dit ook is, probeer het toch. Jouw groepsgenoten kunnen anders de samenwerking met jou als een belemmering gaan zien. Onthoud ook dat sommige dingen niet altijd perfect hoeven te zijn.

#4 Richt je op jezelf

Wanneer je een controlfreak bent, kan het voorkomen dat jij erg bezig bent met hoe anderen over jou denken. Het is de kunst om deze controle te leren loslaten. Hoe hard je ook je best doet, het is nou eenmaal onmogelijk dat de hele wereld jou leuk gaat vinden. Zo heeft iedere persoon altijd wel wat over iemand te zeggen. Richt je daarom alleen op jezelf en wat voor jou goed voelt. Vind jij die knalroze jurk supergaaf? Trek hem dan ook gewoon aan en wees niet bang voor de mening van anderen.

#5 Geniet van het leven

Ben jij je ervan bewust dat je een controlfreak in je relatie bent? Probeer dit dan zoveel mogelijk te voorkomen. Controle loslaten in een relatie is erg belangrijk. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat jouw partner er op een gegeven moment klaar mee is om naar jouw pijpen te dansen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Probeer daarom zoveel mogelijk van alles om je heen te genieten en zeker in een relatie is het belangrijk dat jullie allebei evenveel te zeggen hebben.