Je bent chagrijning. Er prijkt een enorme puist op het puntje van je neus en je hebt je verslapen. In de kast hangt niets om aan te trekken en buiten regent het pijpenstelen. Over een half uur start een belangrijke meeting terwijl jouw coupe met geen mogelijkheid in model te brengen is. Wist je dat humeurig zijn een keuze is? Wanneer je chagrijnig bent heb je het gevoel dat allerlei nare zaken je overkomen en je hier niets aan kunt veranderen. Maar zo werkt het dus niet.

Natuurlijk heb je op sommige dingen die gebeuren geen invloed, maat uiteindelijk ben jij degene die bepaalt hoe je hiermee omgaat. Vaak kiezen we ervoor om humeurig te zijn. Laten we vanaf nu kiezen voor een positieve benadering én een goed humeur. Deze 5 tips voorkomen een chagrijnig gevoel.

1. Wees dankbaar

Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet mogelijk is om dankbaarheid en ongeluk tegelijkertijd te ervaren. Een snelle manier om korte metten te maken met je slechte humeur is dan ook door te brainstormen over alles waar je dankbaar voor bent. Schrijf het op, want schrijven werkt rustgevend. Bovendien zorgt het ervoor dat je één en ander van een afstand kunt bekijken en daardoor ook relativeert.  Bedenk bijvoorbeeld hoe dankbaar je bent voor het feit dat je nog een lekkere warme douche kunt nemen voor je naar kantoor gaat. Die heb je alvast in the pocket vandaag!

2. Zorg voor voldoende slaap

Een avond languit op de bank binge watchen -om vervolgens véél te laat naar bed te gaan- maakt je de betreffende avond misschien heel gelukkig, maar heeft effect op je humeur de volgende dag. Probeer op regelmatige tijden naar bed te gaan en zorg ervoor dat je minimaal 7 uur per nacht slaapt. Ben je overdag moe en heb je toevallig een vrije middag? Kruip dan gewoon even lekker terug je bed in voor een middagdutje. Je zult zien dat je jezelf beter voelt. Jouw sprankelende persoonlijkheid keert na de nodige rust vanzelf weer terug.

3. Sport dagelijks

Door dagelijks minimaal een half uur te sporten komt endorfine vrij. Endorfine zorgt ervoor dat je je vrolijker voelt en minder stress ervaart. Sporten werkt ontspannend. Je kunt je hoofd even écht leegmaken. Bijkomend voordeel: zodra de zomer weer begint ben je gegarandeerd bikiniproof.

4. Maak je niet (te) druk over kleine dingen

Heb je een slecht humeur omdat iemand iets naars gedaan heeft? Heeft de baas tegen je geschreeuwd? Vraag je dan af of het wel zinvol is om je hier rot over te voelen. Deze persoon beïnvloedt jouw leven nu op een negatieve manier. Jij hebt er last van, terwijl de persoon in kwestie het waarschijnlijk als minder zwaar ervaart of het inmiddels al lang weer vergeten is. Vergeef, schenk er geen aandacht meer aan en focus je op positieve zaken.

5. Denk positief

Heb je écht je dag niet? Relativeer; het is slechts een rotdag en niet meteen een rotleven. Denk aan al het goede wat nog komen gaat. Denk aan de leuke dingen die je gepland hebt. Denk in oplossingen en niet in problemen. Geloof in jezelf en wees positief. Elk nadeel heeft zijn voordeel, dus zoek naar de voordelen van je problemen.

Tot slot

Niet elke dag kan soepel verlopen en het is okay om ook eens een off-day te hebben. Morgen voel je je beter en ben je weer een blij mens!