We ❤ koolhydraten. Nu hoeft hier niks mis mee te zijn, maar onze liefde uit zich eigenlijk vooral in de inname van teveel slechte, snelle koolhydraten. Daarom wordt het eiwitdieet, of proteïnedieet , steeds populairder. Waarom? Wij sommen 5 voordelen van het proteïnedieet voor je op!

1. Bye, bye hongergevoel

Je mag niet zeggen dat je honger hebt, maar soms is dat simpelweg wat je hebt, geen trek, maar honger. Zelfs al heb je voor je gevoel een stevig ontbijt gegeten of een goede lunch.  Wat nou als we je vertellen dat je van eiwitrijk eten langer voller blijft zitten? Echt een stuk langer dan van koolhydraten en vetten. Er is zelfs gebleken dat vrouwen die de eiwitinname vergrootte naar 30% per dag, maar liefst 441 kcal minder aten!

2.  Die eeuwige cravings

Door naar de trek waar we het hierboven al over hadden. Samen met je schatje relaxen op de bank onder het genot van een goede serie of film en natuurlijk een bak Ben & Jerry’s. Of een zak winegums. Of een zak Doritos. Goed, we waren lichtelijk afgeleid… terug naar de eiwitten en een ander onderzoek uit 2011 onder mannen. Met een eiwitdieet bestaand uit 25% eiwitten, kregen ze opeens 50% minder trek in iets lekker ‘s avonds. Doe ons dat ook even!

3. Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af

Ben je al hartstikke blij met je gewicht? Of ben je al wat kwijt en heb je geen zin in gejojo? Al krijg je maar iets meer eiwitten binnen, van 15% naar 18%, dan neemt de kans dat je terugvalt naar je oude gewicht af met 50%.

4. Voor de sporters

Als je gek bent op sporten, maar je tegelijkertijd zo weinig mogelijk calorieën eet, dan gaat er iets gebeuren met je spieren. Je lichaam gaat hier energie uit halen, niet alleen uit overtollig vet. Gevolg, je verliest spiermassa. Maar als je genoeg eiwitten binnenkrijgt, voorkom je dat je spieren worden aangesproken bij vetverbranding. Tegelijkertijd helpen eiwitten bij spieropbouw en herstel én je verbrandt sneller vet omdat je stofwisseling tijdelijk hoger wordt. Vandaar al die sporters met shakes!

5. Niet alleen shakes natuurlijk

Bij een eiwitdieet denk je misschien direct aan de eiwitshakes. Maar je hoeft niet bang te zijn dat je honger krijgt of dat het saai is. Zo heb je speciaal brood, crackers en allerlei snacks waar meer eiwitten in zitten. Vergeet ook niet dat je proteïne haalt uit vlees, vis en groentes zoals broccoli, champignons en sla! Plus, sommige vetten en koolhydraten heb je ook nog gewoon nodig, hoor! Kortom, het is niet zo dat je alleen nog maar aan de shake zit.

What’s the catch?

Aan ieder dieet zitten nadelen, hoe je het ook wendt of keert. Dus laten we daar ook gewoon eerlijk over zijn! Over het algemeen zijn meer eiwitten zeker niet slecht voor je. Hoeveel eiwitten goed voor je zijn? Als je nooit, maar dan ook nooit beweegt, dan is minimaal 10% eiwitten waarschijnlijk voldoende. Maar gelukkig bewegen we over het algemeen wel iets meer, dus dan kun je uitgaan van tussen de 15% en maximaal 30%.

Maar, overdrijven is nooit goed. Te veel eiwitten kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld diabetes type 2, overbelasting van je nieren en lever of verzuring. Begin ook nooit zomaar aan diëten die gebaseerd zijn op het innemen van meer eiwitten, zoals Atkins of Modifast. Lees eerst hoe het dieet in elkaar zit. Vaak mag je in het begin bijvoorbeeld helemaal geen fruit of groenten, dit is niet perse verstandig.

Deskundig advies kan nooit kwaad

Van advies vragen wordt niemand slechter. Dus ben je geïnteresseerd in het proteïnedieet? Je kunt altijd advies vragen aan een voedingsspecialist! Ze zijn er niet voor niets … no harm in asking ladies.