Waar vroeger vooral gebruik werd gemaakt van fototoestellen om professionele foto’s te schieten, kom je tegenwoordig ook al een heel eind met een smartphone met uitstekende smartphonecamera. De camera’s van telefoons zijn in de afgelopen jaren veel beter geworden. Als je professionele foto’s met je smartphone wilt maken, is het wel goed om te weten hoe je dat het beste aanpakt. Zo til je je foto’s naar een hoger niveau en schiet je het ene na het andere mooie beeld. Hieronder sommen wij een aantal goede tips op voor het maken van professionele foto’s met je telefoon.

Gebruik een telefoon met goede camera

Het spreekt voor zich, maar is wel enorm belangrijk om straks haarscherpe foto’s te realiseren. Heb je nog een vrij oude telefoon, die niet voorzien is van de beste camera? Dan wordt het lastig om haarscherpe plaatjes te schieten. De camera’s op telefoons worden beter en beter. Beschik je over een nieuwer model van hoge kwaliteit, dan weet je zeker dat het met de kwaliteit van je camera’s ook goed zit.

Als je twijfelt of je huidige smartphone wel geschikt is, kun je overwegen om op zoek te gaan naar een nieuwe. Heb je daar inspiratie voor nodig, dan is het de moeite waard om de toestellen uit de Samsung Galaxy S23 te ontdekken. Voor de beste camera’s kies je voor de Ultra variant. Lees de Samsung S23 camera review als je benieuwd bent waar je op kunt rekenen als je hiervoor kiest.

Fotografeer bij natuurlijk licht

Voor de mooiste foto’s is het verstandig om je fotosessie bij natuurlijk licht te doen. Dat is namelijk het beste licht voor foto’s. Kies daarom bij voorkeur voor een moment van de dag waarop je beschikt over natuurlijk licht. Probeer direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, want dat kan weer negatief uitpakken op je plaatjes.

Maak de lens schoon

Voordat je je telefoon gaat gebruiken om foto’s te maken, is het altijd goed om de lens vooraf schoon te maken. Doe je dat niet, dan kan dat mogelijk leiden tot onzuiverheden op je foto’s. Zorg daarom dat de lens helemaal schoon is voordat je begint. Als je van plan bent om een lange fotosessie te houden, is het handig om regelmatig even de lens schoon te vegen. Probeer te voorkomen dat er vingerafdrukken of stofjes op de lens komen te zitten.

Houd het toestel stil

Houd het toestel stil

Een andere tip voor het maken van professionele foto’s met je smartphone, is het stilhouden van je toestel. Al zijn het kleine bewegingen die je maakt, je ziet het gelijk terug op de foto’s. Houd je smartphone met twee handen vast. Vind je het lastig om het toestel stil te houden? Dan is het voor jou misschien makkelijker om een statief te gebruiken. Met een statief weet je zeker dat er geen beweging in de beelden terug te zien is.

Blijf experimenteren

Wil je echt een ster worden in het fotograferen met je smartphone? Dan is het een goede tip om te blijven experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan experimenteren met het perspectief en de compositie, maar ook met de HDR-functie en belichting. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je straks afgaat. Probeer foto’s te maken van verschillende hoeken en standpunten en test allerlei functies van je smartphonecamera’s uit. Dat maakt het mogelijk om te ontdekken wat je het fijnst vindt werken en wat de mooiste resultaten oplevert.

Met deze tips in je achterhoofd kom je al een heel eind als je professionele beelden wilt schieten met je smartphone. Het is ook een kwestie van oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt. Leer je smartphonecamera daarom goed kennen en oefen met verschillende soorten foto’s. Of je nu professionele foto’s voor Instagram of voor een tijdschrift gaat maken.