Dromen. Je hebt het niet altijd door, maar je droomt elke nacht. Ja dat is echt waar, en wetenschappelijk bewezen, maar vaak zijn de dromen als je wakker wordt alweer uit je geheugen gewist. Je maakt overdag van alles mee en die ervaringen moeten verwerkt worden. De meeste mensen dromen elke nacht iets anders, maar er zijn ook een aantal dromen die met regelmaat terugkomen. Dit gebeurt omdat hersenen grofweg allemaal dezelfde patronen volgen. Gebeurtenissen en gedachten die overdag voorkomen (of die je juist onderdrukt) verwerk je ‘s nachts in een droom en op die manier vertelt een droom hoe je in het leven staat of waar je mee worstelt. En daarom zijn veel dromen eigenlijk heel logisch verklaarbaar.

1. (Onvoorbereide) toetsen

In een stressvolle periode, zoals die van de tentamens, is het niet gek dat je dromen hebt over examens, toetsen en leerstof en het is dus ook niet moeilijk te bedenken waar deze dromen vandaan komen. Nu is het lastiger te bedenken wat er aan de hand is, als je hier helemaal niet mee te maken hebt. Toetsen zijn er om ons vermogen om te presteren te testen. Als je deze droom hebt zonder in een testperiode te zitten, dan is de kans groot dat je twijfels hebt over de manier waarop je presteert in het leven.

2. Vallen in je droom

We hebben allemaal wel eens ervaren hoe het voelt om te ‘vallen’ in bed. De shock, slaapstuitje, die door je lichaam trekt alsof je op de straat bent beland. Dit betekent dat je spieren geheel ontspannen zijn. Als je alleen in je droom valt, dan kan dit twee dingen betekenen; of je bent bang en onzeker over de situatie waar je nu in zit of je bent niet bang voor verandering. Jij weet zelf het beste welke op jou van toepassing is.

3. Dromen over je ex

We dromen allemaal wel eens over de prins op het witte paard, maar we dromen ook wel eens over de niet-prins die van zijn paard is afgevallen, ofwel onze vorige relaties. Geen paniek, dromen over je ex betekent meestal niet dat je hem terug wil. Als je droomt over je ex, dan is dit een waarschuwing over wat je niet wil in toekomstige relaties en dat je moet leren van de afgelopen relatie(s).

4. Vliegen

Als je rustig rondvliegt, dan betekent dit dat je controle hebt over je leven. Als je onrustig vliegt, dan betekent dit dus het tegenovergestelde. Je hebt geen controle over de situatie waarin je je nu bevindt en bent onzeker over hoe je iets moet oplossen.

5. Ruzie

Ruzie is nooit leuk, ook niet in je droom. Het betekent dat je bittere gevoelens en wrok koestert voor iemand die je nog niet, genoeg, hebt geuit en waar je mee worstelt. Het hebben van een ruzie in een droom kan je wel helpen om andere perspectieven te zien.

6. Achtervolgt worden in je droom

Een van de engste dromen zijn dat je achter na wordt gezeten door iemand. De betekenis is vrij duidelijk. Je rent weg voor iets of iemand in je leven en tijdens je dromen uit deze angst en stress zich.