Je las ze al tiener vast wel, de boeken van Carry Slee. Van ‘Afblijven’ tot ‘Spijt!’ en van ‘Kappen’ tot ‘Radeloos’, je hebt er waarschijnlijk minstens eentje gelezen. Na grote successen met de boeken, werden deze verfilmd voor dezelfde doelgroep. Wij doken terug in de tijd en zetten vandaag alle boekverfilmingen van de boeken van Carry Slee voor jou op een rijtje.

Afblijven

Het begon allemaal in 2006 toen het boek ‘Afblijven’, dat in 1998 werd uitgebracht, werd verfilmd.

Melissa heeft een passie voor dansen, maar niet het soort dans dat haar ouders voor ogen hebben. Terwijl haar ouders denken dat Melissa op klassiek ballet zit, danst ze eigenlijk al tijden hiphop. Wanneer ze de kans krijgt om in een clip van Brainpower te dansen, pakt zij deze met beide handen aan, maar ze is nog erg onervaren. Jim, een mededanser, biedt haar XTC aan en Melissa merkt dat dit haar een steuntje in de rug geeft en ze heeft steeds meer nodig. Haar vrienden, vooral Jordi, die verliefd op haar is, maken zich ernstig zorgen. Nadat Melissa is weggelopen en in het ziekenhuis terechtkomt, doet ze aangiften tegen Jim en ziet zij in dat Jordi een echte vriend is.

Timboektoe

De volgende film verscheen al in 2007. Er zijn door Carry Slee meerdere boeken geschreven over ‘Timboektoe’, waarvan er twee na de film uitkwamen.

De ouders van Isa en Kars besluiten en camping te stichten in Frankrijk en uiteraard moeten de twee tieners mee. Bij aankomst hebben de twee er nog meer de pest in dan daarvoor, want de camping is nogal in verval. Daarnaast opent een rijk stel met twee verwende kinderen een chique camping naast ‘Timboektoe’, de naam van de camping van de ouders van Isa en Kars. De twee vervelende meiden doen er alles aan om het leven van Isa en Kars en hun vrienden zuur te maken.

Radeloos

De derde film kwam uit in 2008, vijf jaar nadat het boek uitkwam.

Als de vader van Paco overlijdt en zijn vriendin het uitmaakt valt er voor Paco nog weinig te lachen, vooral omdat hij zich extreem schuldig voelt over de dood van zijn vader. Hij zet zich af tegen zijn moeder en werkt continu in de garage van zijn vader. Yara, die gevoelens heeft voor Paco, heeft zo haar eigen problemen. Ze gebruikt laxeermiddelen en steekt haar vinger in haar keel om dun te blijven. Als zij op school flauwvalt en Paco haar vindt, dan is dit voor hem extreem confronterend en hij doet er alles haar om haar te redden.

Lover of loser

Ondanks dat het boek pas in 2006 werd uitgebracht verscheen er al vrij snel een boekverfilming. Het boek heeft een bijzonder karakter, omdat de lezer zelf kan kiezen tussen twee verschillende plots.

Eva woont samen met haar stiefvader en moeder, maar is hier niet zo blij mee, want ze verdenkt haar stiefvader ervan dat hij bezig is met illegale praktijken. Eva heeft gevoelens voor Mees, de jongen die werkt in de printshop waar Eva shirts laat bedrukken. Eva valt tijdens een feestje in de handen van Ricardo, een loverboy, en wordt aan het werkt gezet in een bordeel. Mees wil haar komen redden, maar dit is zo makkelijk nog niet. Eva’s stiefvader weet het bordeel uiteindelijk te ontmaskeren en de vrouwen te redden, hij blijkt geheimagent te zijn.

Razend

In 2011 kwam de film ‘Razend’ uit, deze vijfde film werd meer dan goed ontvangen, want deze kreeg de Rembrand Award voor de Beste Jeugdfilm van 2012.

Sven wordt geslagen door zijn vader en probeert dit voor zijn vrienden zo goed mogelijk te verbergen. Een van zijn vriendinnen Roosmarijn wordt ondertussen seksueel geïntimideerd door haar leraar wiskunde. Sven is de mishandelingen door zijn vader uiteindelijk zo zat dat hij besluit weg te lopen en Roosmarijn doet er alles aan om haar leraar te stoppen, ondanks dat zij niet wordt geloofd. De wiskundeleraar wordt opgepakt door de politie zodra zich meer slachtoffers melden en Sven weet, samen met zijn oma, zijn vader tot inkeer te brengen.

Spijt!

Als we het hebben over de heftigste verfilming van een Carry Slee boek, dan hebben we het over Spijt!. In 2013 kwam deze tragische film uit en is zowel voor jongeren als ouders een spiegel.

David kijkt met lede ogen aan hoe zijn klasgenoot Jochem wordt gepest en gekleineerd, af en toe zegt hij er iets van, maar is bang om zelf slachtoffer te worden. Ondertussen probeert Jochem zo normaal mogelijk te leven en zodra hij een hond naar het asiel brengt raakt hij bevriend met een meisje uit zijn klas Vera, dat daar werkt als vrijwilligster. Ook David en Jochem raken beter bevriend en Jochem helpt hem nu ook beter tegen de pestkoppen, totdat hij uit woede, David ziet Vera zoenen met een ander, Jochem in de steek laat. Jochem komt nooit meer thuis en David besluit samen met zijn moeder, die journalist is, een artikel te schrijven over pesten.

Pijnstillers

In 2014 komt de film Pijnstillers uit. Veel grote acteurs en actrices spelen een rol in de film.

Casper woont samen met zijn moeder in Amsterdam, want zijn vader kent hij niet. Casper droomt al jaren van een plekje in een orkest, hij kan namelijk uitzonderlijk mooi piano spelen. Hij ontmoet Anouk, zij kan dan weer uitzonderlijk mooi zingen, en de twee trekken steeds meer met elkaar op. Zodra Casper zijn moeder ziek wordt, vindt Casper dat het tijd is om zijn vader nu echt te gaan opzoeken. Anouk haar vader heeft ook kanker gehad, maar is hier inmiddels van genezen. Casper zijn moeder heeft dit geluk echter niet. Na alle tegenslagen mag Casper spelen in het koor.

De meest recente verfilming: ‘Kappen’ draait nu in de bioscoop.