Zit jullie relatie momenteel een beetje in een sleur? Dat is natuurlijk niet fijn, want dit kan veel stress en frustraties opleveren. Er zijn dan ook een aantal valkuilen die je echt moet proberen te voorkomen als jullie samen door willen. Als jullie te maken krijgen met deze valkuilen, is het belangrijk om dit patroon te doorbreken. Benieuwd naar de grootste valkuilen in een relatie, zodat je hier rekening mee kunt houden? Wij sommen er hieronder een aantal voor je op, dus lees snel verder als je hier benieuwd naar bent. 

Te veel kritiek uiten

Een van de valkuilen die je moet zien te voorkomen als je al wat relatieproblemen hebt, is het uiten van te veel kritiek op de ander. Aanvallen op bijvoorbeeld de persoonlijkheid van de ander is natuurlijk voor niemand fijn. De ander kan zich hier namelijk enorm slecht door voelen en veel pijn ervaren. Probeer juist de situatie met elkaar beter te maken in plaats van elkaar steeds te bekritiseren. Probeer het wat positiever aan te pakken en geef niet alleen maar kritiek. Juist het vaker geven van complimentjes kan de sleur in een relatie doorbreken. Laat je partner in zijn of haar waarde en ga uit van het goede van je partner. 

Niet communiceren

Een andere bekende valkuil binnen een relatie, is niet communiceren. Door elkaar uit te weg te gaan en niet goed met elkaar te praten, zal de ander hier misschien alleen maar gefrustreerd van raken. Communiceren is enorm belangrijk om de relatie goed te laten verlopen, dus dit is echt van belang om te realiseren. Probeer te begrijpen waarom iemand doet zoals hij/zij doet, zodat je het gesprek met elkaar kan aangaan. Zeg niet dat er ‘niks’ aan de hand is terwijl dit wel zo is. Het is je partner en hier moet je natuurlijk juist alles aan kunnen vertellen. Probeer niet in deze valkuil te trappen, want goede communicatie is een basis voor een succesvolle relatie!

Te veel tijd op de telefoon doorbrengen

Een valkuil die je ook zeker moet zien te voorkomen als je al wat problemen hebt in je relatie, is te veel tijd op de telefoon doorbrengen. Dit kan namelijk vrij asociaal overkomen, zeker als je met elkaar in gesprek bent. Jij zou het tenslotte vast ook niet leuk vinden als je een verhaal aan het vertellen bent en jouw partner continu bezig is met zijn/haar telefoon. Juist als jouw relatie al wat minder goed gaat, is het belangrijk om naar elkaar te blijven luisteren. En de hele tijd op je telefoon zitten draagt hier uiteraard niet aan bij. 

Toon dat je partner veel belangrijker is dan je smartphone en luister naar elkaar. Als één persoon binnen de relatie continu op zijn/haar telefoon zit terwijl de ander iets aan het vertellen is, kan dit namelijk zeer veel frustraties opleveren. En zo kunnen de problemen binnen jouw relatie zich steeds meer opstapelen, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Niet meer intiem met elkaar zijn

Te weinig intimiteit is een van de meest voorkomende relatieproblemen. Als dit bij jouw relatie ook het geval is, is het verstandig om hieraan te werken. Intimiteit speelt een grote rol in een relatie. Hebben jullie het de laatste tijd enorm druk en hebben jullie hierdoor weinig zin of tijd in intieme momenten met elkaar? Dat is natuurlijk vervelend. Echter betekent dit niet dat je hier geen tijd voor kunt maken. Je partner is tenslotte belangrijk voor je en het is van belang dat je hier voldoende tijd en aandacht aan besteedt. Zeker als jullie wel graag intiem willen zijn, is het een kwestie van gewoon doen. 

Probeer hier tijd voor vrij te maken als jullie het allebei belangrijk vinden. Is jullie seksleven de laatste tijd dus allesbehalve spannend? Dan kan het ook een goed idee zijn om dit een boost te geven. Probeer eens wat nieuwe standjes of plekken om te vrijen. En wellicht kan het gebruiken van seksspeeltjes ook wel een optie zijn in jullie relatie. Hoe dan ook: besteed aandacht aan de intimiteit en laat dit niet compleet verloren gaan!

Een relatie kent natuurlijk nog meer valkuilen, maar deze moet je in ieder geval al zien te voorkomen. Valkuilen voor een nieuwe relatie of een langere relatie: probeer het patroon te doorbreken als je hier last van hebt. Als jullie relatie in een sleur zit en jullie al een tijd relatieproblemen hebben, is het tijd om hieraan te werken. Als jullie echt samen door willen, moet je hier tenslotte wel tijd en moeite in stoppen!