Pakjesavond draait om gezelligheid en cadeautjes maar laten we de lekkernijen niet vergeten. Dit is de periode dat we ons ongegeneerd kunnen volproppen met pepernoten en chocoladeletters. Ondanks dat we niet genoeg kunnen krijgen van dit snoepgoed, is het wellicht een beetje saai om te serveren op pakjesavond. Daarom hebben wij voor jou een aantal lekkere recepten voor sinterklaasavond op een rijtje gezet.

#1 Pepernoten cheesecake

Bereidingstijd: 4 uur

Aantal personen: 12

Benodigdheden:

  • 250 gram pepernoten
  • 125 gram ongezouten boter
  • 400 gram roomkaas
  • 200 ml slagroom
  • 150 gram suiker
  • 150 gram witte chocolade

We love cheesecake! En hoe geweldig klinkt dit in combinatie met pepernoten? Voor deze lekkernij heb je geen oven nodig. Allereerst bekleed je de bodem van de springvorm met bakpapier. Voor de bodem van de taart moet je de boter smelten en de pepernoten fijnhakken. Meng de boter met de pepernoten in de springvorm en druk met de bolle kant van een lepel het mengsel aan. Dit laat je hard worden in de koelkast.

Voor de volgende stap is het belangrijk dat je een hittebestendige kom bij de hand hebt. Smelt de chocolade en klop hierna de slagroom met de suiker stijf. Roer ook de roomkaas los. Meng de slagroom met de roomkaas tot een luchtig mengsel. Hierna meng je ook de gesmolten chocolade erdoorheen. Giet het mengsel bovenop de bodem in de springvorm.

Laat de cheesecake minimaal vier uur opstijven in de koelkast. Het beste resultaat krijg je als je de taart de hele nacht in de koelkast zet. Voor de finishing touch decoreer je de cheesecake met wat pepernoten.

#2 Pepernoten tiramisu (alcoholvrij)

Bereidingstijd: 20 minuten

Aantal personen: 4

Benodigdheden:

  • 100 ml mascarpone
  • 20 gram suiker
  • 100 ml vanillevla
  • 100 ml kwark
  • 100 ml afgekoelde koffie
  • 100 gram pepernoten

Om te beginnen klop je de mascarpone en de suiker door elkaar. Hierna voeg je de kwark en vanillevla toe. Nadat je dit hebt gedaan zet je het mengsel aan de kant en focussen we ons op de pepernoten. Doop 50 gram pepernoten in de koffie, haal ze eruit als ze de koffie helemaal hebben opgenomen.

Verdeel de pepernoten over vier glaasjes. Schep hier overheen een flinke schep van het mascarpone mengsel. Doe de andere 50 gram pepernoten in de koffie en verdeel deze ook weer over het mascarpone mengsel. Herhaal deze stappen nog één keer.

Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast. Garneer de glaasjes met wat pepernoten of chocoladesnippers.

Tip: voor de alcoholliefhebbers onder ons, voeg een scheutje Tia Maria toe aan de koffie om de smaak iets intenser te maken.

#3 Speculaas mousse taartjes met mandarijnensaus

Bereidingstijd: 4 uur

Aantal personen: 4

Benodigdheden:

  • 4 plakken roombotercake
  • 2 blaadjes gelatine
  • 5 mandarijnen
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 250 gram slagroom (beker)
  • 5 speculaasjes
  • 4 kookringen (5-6 cm)

Steek met de kookring een rondje uit de plakken cake. Bekleed vervolgens de binnenkant van de kookring met wat bakpapier en leg de uitgestoken cake hierop. Hierna laat je de gelatine weken in een kom met koud water.

Pers de mandarijnen uit en schenk drie eetlepels mandarijnen sap in een pannetje. Bewaar de rest van het sap voor de saus. Verwarm het sap, neem de pan hierna van het vuur en voeg de gelatine eraan toe.

Klop vervolgens de slagroom met 50 gram suiker stijf en voeg de speculaaskruiden toe. Spatel het gelatine mengsel en de vier speculaasjes door de slagroom. Dit mengsel giet je in de kookringen. Dit laat je nu minimaal vier uur opstijven in de koelkast

Verwarm ondertussen de rest van het mandarijnen sap met de andere 50 gram suiker. Laat het sap tot de helft inkoken en haal er een zeef doorheen.

Verwijder voorzichtig de kookringen en bakpapier na het opstijven van de cake. Giet nog wat mandarijnensaus over de taartjes en decoreer het nog met wat fijngehakte speculaas.