De scholen zijn weer begonnen en vroeg of laat wordt het dus weer tijd om de studieboeken in te duiken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfdiscipline en vooral motivatie om te studeren voor je tentamens zijn helaas vaak ver te zoeken. Wij hebben wat studeertips voor je op een rijtje gezet, zodat jij ook dit jaar weer glansrijk doorkomt.

1. Opgeruimd staat netjes

Zorg ervoor dat je voordat je gaat studeren je kamer opruimt. Niet alleen de plek waar je gaat studeren moet netjes zijn, Maar ook bijvoorbeeld je slaapkamer. Zodat je niet tijdens het leren blijft denken aan die kamer die nog opgeruimd moet worden. Om je hoofd ook opgeruimd te houden leg je een leeg A4tje naast je neer. Alle gedachtes die bij je opkomen tijdens het studeren, die niet over het onderwerp gaan schrijf je hierop. Zo blijf je steeds volledig gefocust.

original_1460695647048_3ti6zu84cxr

2. Kleding

Veel mensen hebben de neiging om tijdens tentamenweken in hun joggingbroek te wonen. Dit is absoluut een afrader. Door je de hele tijd in chill-kleren te hijsen geef je je hoofd het gevoel dat er iets te chillen valt. Dat is helaas niet zo, dat tentamen moet echt nog even binnengetikt worden.

3. Muziek

Het is bewezen dat je door klassieke muziek een betere concentratie hebt. Deze muziek brengt je namelijk een fijne flow, je blijft actief maar krijgt ook een goeie kalmte over je heen. En juist die combinatie zorgt ervoor dat je de stof uitermate goed opneemt. Er zijn trouwens ook mensen die zweren bij techno tijdens het studeren. Zolang de muziek geen tekst heeft en jij er niet door wordt afgeleid is het goed.

4. Beloon jezelf

Het is helemaal prima om jezelf na elk kwartier hard studeren een kleine pauze te gunnen. Je hoeft echt niet uren achter elkaar te studeren om de stof op te nemen. Je concentratie kun je toch maar kort vasthouden en door kleine pauzes goed te plannen blijf je gemotiveerd.

foul-bachelor-frog-meme-study-for-ten-minutes

5. Gebruik je fantasie

Natuurlijk kun je tijdens het studeren honderd andere dingen bedenken die je liever zou doen. Maar gebruik je creativiteit eens in je voordeel. Fantaseer bijvoorbeeld dat je bij Jeroen Pauw aan tafel zit om het over de stof te hebben en dat jij de enige expert bent. Leg Jeroen maar eens haarfijn uit hoe de vork in de steel zit. Wedden dan je door alle stof vol overtuiging hardop te vertellen een topcijfer gaat halen.

Bedenk je bij elke tentamenweek vooral dat er aan alles een einde komt. Volgende week sta je gewoon weer lekker in de kroeg, hang je op de bank of zit je op het terras. Gelukkig ben je dan wel een stukje dichter bij dat diploma, want met deze tips was dat tentamen een eitje.