Vandaag de dag zijn er genoeg #girlbosses die je als inspiratiebron kunt gebruiken. Gelukkig waren die er vroeger ook al en hoewel het niet met elk icoon in het onderstaande rijtje goed is afgelopen, zijn alle onderstaande dames uitgegroeid tot echte iconen van hun tijd.

1. Coco Chanel 1883-1971

Coco begon na de eerste wereldoorlog een boetiekje in Parijs en bouwde zo langzaam haar imperium uit. Ze vond het belangrijk dat vrouwen er mooi uitzagen maar dat de kleding vooral ook comfortabel was. Ze ontwierp hiervoor het legendarische Chanel mantelpakje. Ook kwam ze zelf op het idee om een parfum uit te brengen die niet naar bloemen rook. Chanel No. 5 is nog steeds een van de best verkochte parfums ter wereld.

2. Marilyn Monroe 1926 – 1962

marilyn-monroe-399192_640
Marilyn Monroe had een moeilijke jeugd. Op zestienjarige leeftijd trouwende ze met haar buurjongen en probeerde in Hollywood bekend te worden. Dat lukte in eerste instantie niet, totdat ze haar gebit aanpaste en haar haren liet blonderen. Marilyn speelde als actrice vaak het domme blondje, al had ze daar zelf geen moeite mee. Helaas werd het succes haar vaak te veel en ontwikkelde ze een gevaarlijke medicijn- en drugsverslaving. In 1962 werd ze dood aangetroffen in haar huis, ze heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd.

3. Audrey Hepburn 1929-1993

audrey-hepburn-392920_640
Deze half Nederlandse actrice verzamelde tijdens de tweede wereldoorlog geld in als ballerina voor het verzet. Na de oorlog speelde ze in een Nederlandse film, waarna ze naar London vertrok en daar definitief doorbrak. Ze was te zien op Broadway en in verschillende Amerikaanse films. In haar latere leven zette Audrey zich in voor Unicef, mede ook omdat ze als kind zelf de oorlog had meegemaakt. In 1993 stierf Audrey aan darmkanker.

4. Grace Kelly 1929 – 1982

grace-kelly-394485_640
Grace Kelly was een Amerikaans meisje met maar een droom: actrice worden. Hoewel haar familie hier fel op tegen was, besloot ze door te zetten en op haar 22ste speelde ze in haar eerste film. Grote rollen volgde en ze kreeg in 1955 zelfs een Oscar voor beste actrice. Een jaar later trouwde ze met de prins van Monaco en werd ze dus officieel prinses, dit betekende ook het einde van haar acteercarrière. In 1982 kwam Grace Kelly door een tragisch ongeval om het leven. Ze kreeg een beroerte in haar auto en reed een ravijn in.

5. Brigitte bardot 1934

brigitte-bardot-396155_640
Dit icoon, de enige nog levende in dit rijtje, werd als kind tot ballerina geschoold maar werd al snel gescout als model. Op haar vijftiende deed ze al verschillende shoots en niet veel later speelde ze mee in een aantal films. In haar carrière heeft Brigitte maar liefst 48 films gemaakt waarvan de comedies het beste geslaagd zijn. Voor veel Fransen was Brigitte het iets nettere sekssymbool tegenover de Amerikaanse Marilyn. Op dit moment zet Brigitte zich voornamelijk in voor natuurorganisaties.

Doorzettingsvermogen, standvastigheid en intelligentie is iets wat al deze vrouwen met elkaar gemeen hebben. Hopelijk inspireert het jou ook om altijd recht op je doel af te gaan en door te zetten!

foto’s: pixabay & hungertv.com