Bij avocado denken veel mensen aan de dipsaus guacamole of een advocaatje als drank. Voor het eerste is avocado inderdaad het basis ingrediënt (in een advocaatje zit voornamelijk ei en alcohol) . Maar buiten het feit dat de avocado een heerlijke vrucht is welke veel in salades en sauzen verwerkt wordt is het ook nog eens super gezond.

Door avocado in je dagmenu te gebruiken krijg je ongemerkt veel vitamines en mineralen binnen. Het gebruik van avocado wordt niet voor niets vaak voorgeschreven door diëtisten bij verantwoord afvallen of darmklachten. Ook in schoonheidsproducten wordt avocado verwerkt. Genoeg redenen dus om ook een avocado te kopen tijdens de boodschappen.

Boordevol goede vitamines en mineralen

Avocado’ s bevatten een grote hoeveelheid aan vitamine B en E, en mineralen zoals ijzer en kalium. Vitamine B is goed voor de huid en je stofwisseling. Vitamine E helpt je om bepaalde oogziektes tegen te gaan zoals Retinopathie, een netvlies ziekte. IJzer heb je nodig om je fit te voelen en het helpt om bloedarmoede tegen te gaan. Kalium is essentieel voor de botgroei en om botafbreuk op latere leeftijd tegen te gaan. Daarnaast bevat avocado ook veel foliumzuur wat juist goed is voor zwangere vrouwen. Het is noodzakelijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby.

Het tegengaan van ziektes

Wanneer je PDS hebt, een prikkelbare darm syndroom, en je moeite hebt om diverse voedingsmiddelen te verdragen is avocado een goed alternatief om ervoor te zorgen dat je toch genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt maar het je spijsverteringsstelsel niet overbelast. Avocado bevat veel vezels en het helpt om de gezonde voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen op te nemen. Het foliumzuur en de goede Omega-3 vetten van deze vrucht verkleinen het risico op hart- en vaatziektes. De antioxidanten in de avocado en de ontstekingsremmende werking van de vrucht dragen bij om het risico op kanker te verminderen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Met een avocado kun je jezelf ook wapenen tegen futloos haar en een droge huid. Door het vruchtvlees van een avocado in je haren te wrijven en dit vervolgens tien minuten te laten intrekken verdwijnt je futloze haar. Na het uitspoelen is je haar zachter en beter hanteerbaar. Met een avocado maak je eenvoudig zelf een hydraterend masker door het vruchtvlees te mengen met een eetlepel yoghurt , een eetlepel honing en een paar druppels citroensap. Het goedje smeer je uit over je gezicht en laat dit ongeveer een half uur intrekken. Je huid is nu zijdezacht.

De schil van de avocado gebruik je vervolgens om de ruwe plekken op de ellenbogen te verzachten. Door met de binnenkant van de schil over de droge plekken te wrijven merk je dat de huid zachter aanvoelt. Avocado olie wordt gebruikt om huidveroudering tegen te gaan en om striae te verminderen. Naast het feit dat je zelf aan de slag kunt gaan om een haarmasker of gezichtsmasker te maken met avocado wordt deze vrucht volop gebruikt door de cosmetica industrie in hun producten. Waaronder in dag- en nachtcrèmes, bodylotion en maskertjes.