Jouw jaren als twintiger zijn de beste van je leven, je bent jong en je wilt wat. Hoewel je in deze fase van je leven waarschijnlijk gericht bent op het ontwikkelen van jezelf, op het gebied van educatie en een carrière, zijn er een aantal dingen die je gedaan móét hebben voordat je dertig wordt. Wij zetten een aantal doelen voor je op een rijtje.

Schrijf een brief aan jezelf

Het klinkt wellicht ietwat zweverig, maar het is een veelbelovende methode om ambitieus te zijn en te blijven. Schrijf een brief aan jezelf waarin je een aantal punten opschrijft die je in de toekomst graag veranderd wil zien en een aantal doelen die je wilt bereiken. Bepaal wanneer je de brief wilt openen en bekijk tegen die tijd hoever je bent gekomen. Daarnaast kun je besluiten, als je de smaak te pakken hebt, dat je vaker iets wilt opschrijven. Voor sommige mensen is schrijven een uitlaatklep, een manier om hun gedachtes en gevoelens te ventileren. Je kunt ervoor kiezen om iedere maand, week of zelf dag je belevingen op te schrijven, want schrijven brengt misschien wel nieuw perspectief in jouw leven.

Leer voor jezelf op te komen

Toen je nog een tiener was, was het oké om af en toe onzeker te zijn en je te laten ondersneeuwen, maar nu is die tijd echt voorbij. Jij bent de baas over jezelf en je moet leren voor jezelf op te komen. Zeg ‘nee’ als je iets niet wil en geef jezelf de ruimte om af en toe een beetje egoïstisch te zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat je gemeen hoeft te zijn, maar onthoud dat je niet altijd een ander gelukkig hoeft te houden, ten koste van jezelf.

Doe aan vrijwilligerswerk

Wij snappen best dat het voor een student met twee bijbanen en een sociaal leven moeilijk is om vrijwilligerswerk te doen, maar als je het eenmaal doet, dan weet je hoe goed het voelt. Het is echt niet iets wat jij dagelijks hoeft te doen, maar probeer je hier en daar eens te oriënteren wat jij voor de maatschappij kan betekenen. Je kan bijvoorbeeld een keer per jaar collecte lopen, helpen bij het dierenasiel of ouderen helpen in een verzorgingstehuis. Vrijwilligerswerk brengt niet alleen een goed gevoel voor jou met zich mee, maar ook voor degene die je helpt.

Leer een nieuwe taal

Iets nieuws leren is een grote stap, zeker als je het voor je werk of andere doeleinden niet nodig hebt. Iets nieuws leren is echter goed voor je ontwikkeling en het kan je uiteindelijk veel opleveren. Naast dat het leren van een nieuwe taal handig is voor als je gaat reizen, brengt het je ook tal van nieuwe carrièremogelijkheden en van iets nieuws leren is nog nooit iemand slechter geworden.

Ga reizen

Met jouw nieuw geleerde taal op zak kun je prachtige landen bezoeken. Als je de taal spreekt, dan kun je je beter inleven in de cultuur van het land dat je bezoekt en je kunt veel meer communiceren met de mensen in dat land. Reizen zorgt ervoor dat jij jouw horizon verbreid en ondanks dat jij jezelf niet gaat vinden in een ander land, kan het er wel voor zorgen dat je je ontwikkeld en bepaalde zaken vanuit een ander licht gaat bekijken.

Doe wat je leuk vindt

Het leven gaat veel te snel voorbij en voordat je het weet ben je niet alleen al dertig, maar al vijftig. Hoe leuk iedere levensfase ook is op zijn eigen manier, dit is het moment dat je moet gaan doen wat jij leuk vindt. Vind die geweldige baan, doe die studie die je leuk vindt, ondanks dat je ouders misschien een andere toekomst voor je in het verschiet hadden, ga door met het najagen van jouw dromen en doelen, ondanks dat ze misschien onbereikbaar lijken, want dit is het moment dat jij moet gaan stralen!