Als het op werk aankomt, weten vrouwen al lang dat ze anders behandeld worden dan mannen. Maar dit begint niet pas bij het salaris en de promoties – dit begint al bij het sollicitatieproces. Want wist je dat vrouwen vaak hele andere sollicitatievragen krijgen dan mannen? Het lijkt erop dat werkgevers eerder geneigd zijn om de capaciteiten en vaardigheden van vrouwelijke sollicitanten in twijfel te trekken. Vrouwen moeten namelijk vaker hun “waarde” bewijzen in sollicitatiegesprekken. Zo wordt er veel gevraagd naar hun sterke en zwakke punten, en waarom ze aangenomen zouden moeten worden. Ook krijgen vrouwen vaker persoonlijke of ongepaste vragen, waardoor ze dus ook beoordeeld worden op hun privésituatie (wat helemaal niet mag).

Laat je niet van de wijs brengen. Bekijk hier zes veelgestelde sollicitatievragen aan vrouwen én ontdek hoe je deze het beste kunt beantwoorden.

1. Waarom wil je deze baan?

Deze vraag is de uitgelezen kans om jezelf te “verkopen” aan de werkgever. Het is belangrijk dat je van te voren onderzoek doet naar het bedrijf en de functie. Houd in jouw antwoord ook de focus op het bedrijf en zijn behoeften, en wat je zou kunnen toevoegen. Laat hierin terugkomen waarom jij geschikt bent voor de functie. Je kunt bijvoorbeeld nadruk leggen op hoe je het bedrijf zou kunnen helpen met het behalen van bepaalde doelen, of hoe je je herkent in de kernwaarden van het bedrijf. Vind je het moeilijk om een antwoord te bedenken? Denk dan terug aan wat je aanvankelijk enthousiast maakte over de functiebeschrijving toen je deze voor het eerst las.

2. Waarom zouden we jou aannemen?

Dit is zo een typische ‘overtuig me’ vraag. Laat in jouw antwoord dan ook vooral zien dat je de nodige ervaring hebt. Je kent jezelf, dus benadruk de vaardigheden, sterke punten, talenten, werkervaring en professionele prestaties die essentieel zijn om geweldige dingen voor elkaar te krijgen in deze functie. Laat daarbij ook zien dat je een goede aanvulling zult zijn op het team, door bepaalde persoonlijke en professionele eigenschappen te benadrukken. Onderzoek de bedrijfscultuur en de karakteristieke kenmerken van de afdeling en leg uit hoe jij hierin past.

3. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Weet je al wat jouw carrière doelen op middellange en lange termijn zijn? Voor deze vraag is het belangrijk dat je dit duidelijk voor ogen hebt. Denk hierbij na over het soort bedrijf waarvoor je zou willen werken, wat voor baan je zou willen hebben en de werkomgeving waarin je zou willen werken. Bedenk ook hoe de functie je zal helpen met het behalen van jouw doelen en verwerk dit in jouw antwoord. Een werkgever wilt graag horen dat je enthousiast bent over de functie en je jezelf voor een lange tijd ziet werken bij het bedrijf. Dus zelfs als je nog niet precies weet waar je carrière heen zal gaan, is het goed om te laten zien dat je gemotiveerd bent en duidelijk weet welke kansen deze baan biedt. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je de functie begrijpt.

4. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Wat zijn jouw sterke en zwakke punten

Denk goed na over wat je wilt onthullen. Het is belangrijk om strategisch te zijn in jouw antwoord en te kijken naar de vereisten van de functie. Zorg ervoor dat je sterke punten benadrukt die ook als vaardigheden in de functiebeschrijving worden vermeld, en bedenk voorbeelden van situaties die dit weergeven. Goede voorbeelden van sterke punten zijn communicatie skills, sociale vaardigheden, geduld, initiatief, empathie, motivatie, eerlijkheid en leidinggevende capaciteiten. Wat betreft jouw zwakke punten, wees eerlijk máár ook tactisch. Benoem geen zwakke punten die te negatief zijn. Goede voorbeelden zijn zelfkritiek, moeite met het spreken voor een publiek en onvermogen om te delegeren. En leg vooral ook uit wat je doet om aan jouw zwakke punten te werken.

5. Kun je deze gaten op je cv uitleggen?

Vrouwen hebben vaker een “gat” op hun cv, bijvoorbeeld doordat ze zorgtaken hebben uitgevoerd. Er wordt hier dan ook vaker naar gevraagd in sollicitatiegesprekken. Heb je een gat op je cv? Bereid je dan ook voor om hierover te praten, op een manier die vertrouwen en positiviteit uitstraalt. Wees eerlijk in jouw antwoord en geef de reden, zonder daarbij in onnodige details te treden. Ben je bijvoorbeeld als moeder tijdelijk gestopt met werken? Dan kan het goed zijn om te benadrukken dat je altijd wist dat je weer aan het werk wilde, en dat je daar nu klaar voor bent. Vul ook het gat op. Benadruk wat je in deze tijd geleerd hebt, wat je hebt gedaan om up-to-date te blijven en hoe je je hebt voorbereid op je terugkeer. Stuur hierbij het gesprek weer terug naar jouw passie en vermogen om dit werk te doen, want dáár draait het om.

6. Wat is jouw burgerlijke staat?

Alhoewel het eigenlijk helemaal niet mag, wordt er vrouwen nog vaak naar hun privésituatie of burgerlijke staat gevraagd in een sollicitatiegesprek. Maar hoe kun je daar nou het beste mee omgaan? Je kunt een werkgever dan rustig vragen waarom dit relevant is voor de functie. En het recht staat aan jouw zijde. Een werkgever mag namelijk alleen vragen stellen die relevant zijn voor het beoordelen van jouw geschiktheid voor de functie. Ze mogen dus ook niet vragen of je wel of geen kinderen hebt. Wat ze wel mogen doen is vragen of een werkschema bij je past, waar jij natuurlijk heel professioneel antwoord op kunt geven. Denk er dus goed over na wat je zult antwoorden en of je je burgerlijke staat op jouw cv wilt vermelden, je bent hier absoluut niet toe verplicht.

Je kunt het. Bereid je goed voor, maak indruk met je antwoorden en voel je zelfverzekerd, zelfs bij de meest frustrerende sollicitatievragen.