De overgang: de periode waarin hormonen een nieuw evenwicht zoeken en uiteindelijk de menstruatie helemaal uit zal blijven. De meeste vrouwen beginnen rond hun vijftigste eerste symptomen van de overgang te krijgen maar dat is bij iedere vrouw anders. Zo heeft de één er juist eerder mee te maken en de ander juist later. Wij hebben een aantal symptomen op en rij gezet die erop wijzen dat jij in de overgang zit. Lees het hieronder!

Overgang symptomen duizeligheid

Verschil menopauze en overgang

Veel mensen denken al snel dat de menopauze en de overgang hetzelfde zijn. Dat is absoluut niet het geval. Met de overgang wordt de hele periode bedoeld waarin je van een vruchtbare tijd overgaat naar een onvruchtbare tijd. Bij de gemiddelde vrouw duurt dit ongeveer zes tot zeven jaar. De menopauze omvat je allerlaatste menstruatie. Dit gebeurt vaak halverwege de overgang.

#1 Menstruatie verandering

De eerste tekenen dat jij in de overgang zit, is dat jouw menstruatie aan het veranderen is. Waarbij je voorheen altijd met regelmaat ongesteld werd, is dat nu niet meer het geval. De menstruatie blijft langer uit en de hoeveelheid menstruatiebloed is aan het veranderen.

#2 Vaginale droogheid

Wat zijn kenmerken van de overgang? Eentje daarvan is dat je slijmvliezen minder vocht aanmaken. Hierdoor maakt jouw lichaam ook minder vaginale afscheiding aan, dit creëert vaginale droogheid. Een van de meest voorkomende klachten in de overgang is dan ook dat de vrouw vrijen als pijnlijk kan gaan ervaren. Daarnaast ligt een schimmelinfectie of een blaasontsteking ook sneller op de loer door deze kwaal.

#3 Opvliegers

Bekende symptomen van de overgang zijn opvliegers. Deze opvliegers zorgen ervoor dat jij het ontzettend heet krijgt en gaat zweten. Maar liefst 80 procent van de vrouwen die in de overgang zit, heeft last van deze klachten. Hoe dit wordt veroorzaakt? Wanneer jij in de overgang zit raakt jouw hormoonhuishouding uit evenwicht. Helaas is er weinig aan deze kwaal te doen. Je kunt je er wel op voorbereiden door bijvoorbeeld meer laagjes aan te trekken. Wanneer je last krijgt van zo’n opvlieger, kan je bijvoorbeeld makkelijk iets uittrekken. Ook is het belangrijk om zo min mogelijk cafeïne en alcohol binnen te krijgen. Deze producten kunnen een opvlieger namelijk opwekken.

#4 Stemmingswisselingen

Wat zijn nog meer menopauze en overgang symptomen? Wanneer je in deze periode zit kan jij ontzettend veel last gaan krijgen van stemmingswisselingen. Je bent sneller geprikkeld, ervaart spontane huilbuien en je zit vaak niet lekker in je vel. Deze nare verschijnselen van de overgang hebben we ook weer te danken aan de verandering van onze hormonenhuishouding. Het beste wat je hiertegen kunt doen is genoeg me-time inlassen. Vermijd stres, pak voldoende rust en zoek ontspanning op.

#5 Niet meer goed slapen

Slaapproblemen zijn vaak symptomen dat jouw menopauze eraan komt. Dit zorgt er onder andere voor dat jouw hele slaapritme verandert. Zo kan het voorkomen dat je in de avond maar niet in slaap valt, s ’ochtends juist super vroeg wakker bent en overdag vaak vermoeid bent.

Symptomen overgang en de pil

Wanneer je de anticonceptiepil slikt, zul je minder snel klachten van de overgang opmerken. Wil jij erachter komen of de overgang al is begonnen? Stop dan een paar maanden met het slikken van de pil en kijk wat er gebeurt.

Overige overgang symptomen:

  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Pijnlijke borsten
  • Droge ogen/mond
  • Gewichtstoename