Als je uit een dorp komt, krijg je vaak te maken met vooroordelen van mensen die uit de stad komen. Zo wordt er bijvoorbeeld meteen gedacht dat je op het platteland woont, er niks te beleven valt in je dorp en dat het daar hartstikke saai is. En tuurlijk zijn er nadelen aan het wonen in een dorp, maar sommige dingen zijn ook echt wel fijn!

Ons kent ons

Als je in een dorp woont, weet je dat je veel bekenden hebt daar. Vooral als je familie al jarenlang in hetzelfde ‘gehucht’ woont. Boodschappen doen kan dan ook heel lang duren, omdat je veel bekenden tegenkomt die een praatje willen maken. Ons kent ons kan handig zijn als je iemands hulp nodig hebt, maar het betekent ook dat er veel sociale controle is waardoor mensen altijd wel weten wat je doet. Wat het extra gezellig maakt, is dat iedereen elkaar groet wanneer ze elkaar tegenkomen!

Alles is dichtbij

Als je in een klein dorpje woont, kun je eigenlijk alles op de fiets doen omdat het allemaal zo dichtbij ligt. Je vriendinnen zijn dichtbij, de sportclub ook en naar het centrum is hooguit een kwartiertje fietsen. Nadeel is wel dat, als je echt wil winkelen, naar de dichtstbijzijnde grote stad moet om daar te gaan shoppen want je dorp heeft alleen de benodigde supermarkten, drogisterijen, kapperszaken, cafés en een aantal kledingwinkels.

fiets

Bezoek komt via de achterdeur binnen

Het is niet zo dat we in een dorp geen voordeuren hebben, maar omdat iedereen elkaar kent, komen we gewoon bij elkaar via de achterdeur binnen. Het is voor dorpelingen dan ook heel raar als iemand bij de voordeur aanbelt. Echte dorpelingen weten dat je gewoon achterom moet lopen. Bij dorpelingen staat de deur altijd voor iedereen open.

Bijna niemand kent je woonplaats

Sommige dorpen zijn zo klein, dat ze bijvoorbeeld weinig in het nieuws voorkomen waardoor dus weinig mensen weten dat het bestaat. Je moet dan ook uitleggen welke steden in de buurt van jouw woonplaats liggen als mensen je vragen waar je vandaan komt. En zodra je dat uitgelegd hebt, komt het hele riedeltje van “oh dan woon je zeker op het platteland tussen de uitgestrekte weilanden vol koeien”… Euh nee, niet iedereen in een dorp is automatisch een boer en ook niet iedereen heeft koeien.

dorpje

Het is een oase van rust

Op het zogenaamde platteland is het altijd heerlijk rustig. Hoe kan het ook anders? Er is weinig verkeer, de mensen zijn minder gehaast en je bent omgeven door natuur. Je hoort dan ook vaak dat mensen uit de grote steden naar het platteland komen om daar tot rust te komen. Terwijl dorpelingen dan denken van “wat heb je hier in vredesnaam te zoeken? Zoveel is hier niet te doen”. Maar wij moeten ze wel gelijk geven, in een dorp voel je je meteen thuis door de rust en gemoedelijke sfeer die er hangt.

Buiten op straat spelen

Toen je nog jong was, kon je samen met de buurtkinderen rustig op straat spelen zonder dat je steeds rekening moest houden met het verkeer. Dit zorgde ervoor dat je altijd op straat te vinden was en eigenlijk weinig binnen speelde. Ook was je soms dagen in het bos te vinden, want dat lag dicht bij je huis. Aan het eind van de middag kwam je dan met rode wangetjes en vol modder weer thuis.

treinrails

Bussen en trams? Wat zijn dat?

Over het algemeen rijden er in een dorp geen stadsbussen die je overal naartoe brengen. Hooguit een buurtbus als je geluk hebt, maar die rijdt dan ook maar 1 of 2 keer in het uur. Nou kun je in een dorp eigenlijk alles ook lopend of fietsend doen waardoor zo’n bus niet nodig is, maar als je dan in de stad komt is het altijd wel weer even wennen aan al het overige verkeer. Trams en bussen zijn wij namelijk helemaal niet gewend. Daarom moet je er ook altijd aan denken dat je niet zomaar kan oversteken wanneer je in de stad bent…

Je moet rekening houden met het openbaar vervoer

Als je vanuit een dorp naar een stad moet met het openbaar vervoer is het altijd een struggle. Niet alle dorpen hebben een treinstation waardoor je eerst met een bus naar het treinstation in het volgende dorp moet, voordat je daar de trein naar de stad kan pakken. En dan moet je er ook nog eens rekening mee houden dat je de laatste trein niet mist want anders heb je een probleem. Dan moet je namelijk je ouders vragen of zij je misschien kunnen komen ophalen…