Je kent het vast wel, als arme student zijnde wil je toch graag een extra zakcentje verdienen dus besluit je om een bijbaantje te zoeken. Je komt bij een kledingwinkel te werken wat betekent dat je de nieuwste collectie als eerste te zien krijgt maar ook dat er soms lastige klanten zijn. Daarom hebben wij de meest herkenbare dingen voor je op rij gezet.

De vraag “werk je hier?”

Deze hoor je sowieso wel een keer of vijf op een dag. Aan de ene kant wel logisch omdat je waarschijnlijk geen kleding draagt met het logo van de winkel erop, maar aan de andere kant is het toch overduidelijk dat je hier werkt als je kleding terug hangt in de rekken. Soms…

Late klanten

Dit is waarschijnlijk wel het meest irritante dat er kan gebeuren. Er zijn altijd, maar dan ook echt al-tijd, mensen die nog even vijf minuten voor sluitingstijd binnen komen vallen en dan uitgebreid de tijd nemen om de nieuwe collectie te bekijken en zelfs nog een aantal kledingstukken te passen. Euh mevrouw, we sluiten over vijf minuten…

Kleding op de grond laten liggen

Het kan gebeuren dat een kledingstuk niet goed op een hanger hangt en dan bij het terughangen ervan dus op de grond valt, waardoor jij half onder het kledingrek moet kruipen om het weer netjes terug te hangen. Je komt er dan meteen achter dat je daar wat vaker schoon moet maken ?.

Kleding die in je handen wordt gedrukt

Ook dit overkomt je waarschijnlijk regelmatig. Van die mensen die heel veel kledingstukken passen en het jou in de handen drukken als het niet past. Euh ja, je wilt het gerust terugbrengen maar het was wel wat fijner geweest als het gewoon netjes werd aangegeven.

Geen hallo

Jij doet je best om zo vriendelijk mogelijk de klanten te begroeten, maar het is toch wel heel vervelend als de klant niks terug zegt.

De hele dag door dezelfde muziek

Als je een hele dag moet werken, hoor je minimaal 10 keer wel hetzelfde liedje. Je hoort ze zo vaak dat je ze uit je hoofd leert kennen en zonder schaamte gaat meezingen.

Onderste kledingstuk van de net opgevouwen stapel

Jij doet je best om de winkel er zo netjes mogelijk uit te laten zien, maar dat is bijna een onmogelijke taak. Vooral wanneer het sale is. Wat een chaos! En dan zijn er ook altijd klanten die de door jou opgevouwen stapel weer overhoop halen omdat ze hun maat zoeken. Jammer genoeg mag jij het dan weer netjes opvouwen en terugleggen. Er ontstaat dan ook lichtelijke irritatie wanneer dit meerdere keren per dag gebeurd.

Boze klanten terwijl jij de regels niet bepaalt

Natuurlijk gelden er regels in een winkel wat betreft kleding terugbrengen en het terugkrijgen van geld of een cadeaubon. Iedere winkel is daar anders in. Je hebt dan ook wel eens dat klanten boos worden op jou wanneer je ze de regels uitlegt. Jij bepaalt de regels niet dus boos doen tegen jou heeft geen nut.

Een klant helpen die vervolgens niks koopt

Klanten helpen met outfits uitkiezen, kan heel leuk zijn en daar wil je ook echt wel de tijd voor nemen maar het is natuurlijk wel ontzettend jammer als ze na bijvoorbeeld twee uur lang geholpen te zijn, besluiten toch nog even verder te kijken en de winkel uit te lopen zonder iets te kopen. Al die moeite voor niks…

Je moet de hele dag staan

In het begin gaat dat continu staan en rondlopen nog wel, maar als je dit zo’n zeven uur lang moet doen denk je er wel een keer anders over. Je voeten doen zeer, beginnen op te zwellen en worden ook nog eens ontzettend warm. En dan hebben we het nog niet over je lage rugpijn gehad. Aan het eind van je werkdag moet je dan ook eerst even stretchen om weer op gang te komen.

Je moet voortdurend met een vriendelijk gezicht rondlopen

Klant is koning dus moet je iedere nieuwe klant vriendelijk toelachen en het geduld bewaren ondanks dat ze onmogelijke vragen stellen. Vooral aan het eind van je werkdag, wanneer je voeten zeer doen van het vele staan en je hoofdpijn hebt van de warmte, kan het je nog wel eens moeite kosten om dat vriendelijke gezicht te bewaren.

Gelukkig zijn er niet alleen maar irritaties tijdens het werken, maar zitten er ook een aantal voordelen aan. Lees die voordelen hieronder.

Sporten kun je vergeten

Doordat je voortdurend in de weer bent, verbrand je aardig wat calorieën waardoor je ‘s avonds dus niet meer naar de sportschool hoeft. Heerlijk toch?!

Nieuwe collecties krijg jij als eerste te zien

Woehoee jij weet dat er een hele leuke nieuwe collectie is omdat jij de eerste was die het gezien heeft. Voordeel hiervan is dat je wel eens iets opzij kan leggen voor jezelf. In combinatie met het punt hieronder is dit helemaal mooi meegenomen!

Je krijgt korting

Wij vrouwen zijn natuurlijk dol op fashion maar nog veel gekker op korting. En heb jij ff geluk dat jij korting krijgt als je in een kledingwinkel werkt! Helaas is dit niet zo goed voor die inmiddels overvolle kledingkast…