Een groot percentage vrouwen slikt iedere dag de anticonceptiepil. Voor de een is het een wondermiddeltje en de ander begint er liever niet aan. Ondanks dat de pil een aantal grote voordelen heeft, heeft het meestal ook bijwerkingen. Benieuwd wat de anticonceptiepil nou allemaal met je lichaam doet? Lees het hieronder.

Wat is het precies

De pil wordt in de meeste gevallen gebruikt om zwangerschappen tegen te gaan. Ook slikken veel vrouwen de pil bij pijnlijke/onregelmatige ongesteldheid en huidproblemen. De pil bevat de vrouwelijke hormonen progestageen en oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat de zwangerschap wordt belemmerd.

De anticonceptiepil slik je iedere dag op een vast tijdstip. In een strip zitten 21 pillen, nadat deze strip leeg is stop je een week met het slikken van de pil. Dit wordt de stopweek genoemd, de stopweek mag nooit langer dan 7 dagen zijn. In deze week vindt dan de menstruatie plaats. Ondanks dat je een week de pil niet slikt, ben je alsnog beschermd tegen zwangerschap.

De anticonceptiepil kan je ook langere tijd doorslikken zonder een stopweek te nemen. Hoe langer jij de pil blijft slikken, hoe langer de menstruatie uitblijft. In sommige gevallen is het niet goed voor je lichaam om de pil langere tijd door te slikken. Doe dit altijd in overleg met je huisarts.

Voor- en nadelen

In principe kan je op ieder moment stoppen met de anticonceptiepil. Het slimste is wel om een strip af te maken. Dat houdt dus in dat je na je stopweek niet meer aan een nieuwe strip begint. Wij hebben een aantal voordelen van de anticonceptiepil voor je op een rijtje gezet.

  • De pil is heel betrouwbaar
  • Je weet wanneer je ongesteld gaat worden
  • Je kunt je menstruatieweek zelf plannen
  • In sommige gevallen is de menstruatiepijn lager

Naast voordelen kunnen er ook een aantal nadelen aan zitten.

  • Je kunt de pil nog wel eens vergeten
  • Hoofdpijn/misselijkheid
  • Pijnlijke borsten (ze kunnen ook gaan groeien)
  • Je kunt er wat van aankomen
  • Moodswings

Pil vergeten

Soms kan het nog wel eens voorkomen dat je een anticonceptiepil vergeet te slikken. Om dit tegen te gaan kun je hem daarom op een vast tijdstip slikken, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Leg de strip op je nachtkastje of zet een alarm op je telefoon. Hierdoor is het risico minder dat je hem vergeet te slikken.

Als je één pil bent vergeten te slikken, kan je deze nog binnen 24 uur innemen. Hierdoor ben je alsnog beschermt tegen zwangerschap. Als je meer dan twee pillen per strip bent vergeten, is de werking van de pil niet meer betrouwbaar. Als je er niet zeker van bent hoe je moet handelen in een situatie als je de pil vergeten bent, kun je het beste je huisarts raadplegen.

Soorten anticonceptiepillen

Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen. Vraag je huisarts eerst om advies welke pil het beste bij je past. Met een (herhaal)recept van je huisarts kan je de pil ophalen bij de apotheek.