Als er een ding is waarvan wij houden, is het wel slapen. Vaak snoozen we nog wel een half uur door in de ochtend en doen we het liefst een powernap in de middag. Nu weten we al dat te weinig slaap niet goed is voor je gezondheid maar te veel slaap is ook niet goed. Lees hieronder wat te veel slaap met je doet.

Hart- en vaatziektes

Uit onderzoeken van een Universiteit is gebleken dat te veel slaap de kans op hart- en vaatziektes vergroot. Als je meer dan 8 acht uur per nacht slaapt, dat je twee keer zoveel kans hebt van pijn op je borst. de kans op een beroerte is voor deze mensen zelfs met 46% toegenomen.

Overgewicht

Bij te weinig slaap is de kans groter dat je de volgende dag meer gaat eten. Dat komt doordat je je aandacht er niet helemaal bij hebt en meer zin hebt in ongezond eten. Bij te lang slapen, speelt dit ook een rol. Het is bewezen dat mensen met overgewicht al langer slapen in een nacht en dat dit een risicofactor is voor gewichtstoename.

Depressief

Te veel slaapt zorgt ervoor dat bepaalde genen worden geactiveerd die gelinkt zijn aan depressieve klachten. Doordat je veel slaapt, beweeg je natuurlijk niet veel. Te weinig beweging zorgt er ook voor dat je sneller depressief wordt dus dat kan ermee te maken hebben. Bij beweging komen er namelijk stofjes vrij waarvan jij je energiek en positief gaat voelen. Als mensen zich niet lekker in hun vel voelen, gaan ze vaak in bed liggen. Hierdoor blijft de situatie in een cirkel hangen.

Je denkt minder helder

Als je flink hebt uitgeslapen voel je je vaak nog steeds erg duf. Het liefst blijf je nog de hele dag in bed liggen en je motivatie is nog ver te zoeken. uit een Harvard-onderzoek is gebleken dat als je meer dan 9 uur slaapt, je breinfunctie afneemt. Deze mensen kunnen de informatie wie ze krijgen moeilijker opslaan en zijn minder gefocust.

Sneller pijn

Doordat je te lang in bed blijft liggen, zorgt dat ervoor dat je lichaam stijf wordt. Als dit te vaak gebeurt went je lichaam hieraan. Het kan ook zorgen voor rugklachten als jij te lang in een verkeerde positie blijft liggen. Te veel slaap heeft dus een groot effect op je spieren en zenuwen.

Nu snappen wij ook als de beste dat uitslapen het fijnste is wat er bestaat. Vaak kunnen we hierdoor even bijtanken van een drukke week en voelen we ons snel alweer fitter. Ook al heb je weekend en kan je uitslapen, zet dan alsnog een wekker. Dit hoeft natuurlijk niet al vroeg in de ochtend. Maar rond een uur of 10-11 is het een mooie tijd. Hierdoor heb je ook meer tijd om productief te zijn en je bent uitgerust.