Iedereen ervaart wel eens stres op zijn/haar werk. Alleen heeft de ene persoon daar meer mee te dealen dan de ander. Gezonde werkstress is oké maar het moet niet zo erg worden dat jouw lichamelijke gezondheid eronder gaat lijden. Benieuwd wat de meest stressvolle banen zijn? Wij hebben ze op een rij gezet.

stressvolle beroepen

#1 Soldaat

Het zal je vast niet zo heel erg verbazen dat dit beroep in het rijtje staat met meest stressvolle banen. Wanneer je soldaat bent is de kant groot dat je wordt uitgezonden en jij je familie moet achterlaten. Je hebt een redelijk gevaarlijke missie dus de kans dat er iets ernstigs kan gebeuren, is aanwezig. Niet gek dat dit één van de stressvolle beroepen is.

#2 Leerkrachten

Als leerkracht moet jij goed kunnen omgaan met werkstress. Dit heeft te maken met het feit dat je een klas van plusminus 30 leerlingen in het gareel moet houden en naast het lesgeven ben je ook nog ontzettend druk bezig. Zo moet je op tijd de toetsen hebben nagekeken, lessen voorbereiden en administratief werk weg zien te werken. En dan komt daar ook nog eens bij kijken dat er een ontzettend te kort is aan leerkrachten dus degene die deze baan al hebben, draaien overuren.

#3 Kok

In het rijtje van meest stressvolle beroepen staat de baan kok erg hoog. Waarom dat zo is? Als kok zijnde moet jij in een ontzettend snel tempo werken en je krijgt ook veel taken die door elkaar heen lopen. Zo maken mensen die in de horeca werken ook vaak de langste werkdagen. Ze moeten inkopen doen, voorbereidingen treffen en onder enorme druk weten te presteren. Absoluut niet een baan die voor iedereen is weggelegd.

#4 Verslaggever

Als verslaggever heb jij ook veel te maken met werkstress. Dat komt omdat je dagelijks op televisie bent en je absoluut niet wilt afgaan voor alle kijkers. Hiermee doelen we vooral op live uitzendingen. Jij kan je nog wel zo goed mogelijk voor bereiden maar er kan altijd iets gebeuren waar jij niet op hebt gerekend.

#5 Mantelzorger

Ook al is mantelzorger niet een officiële baan, willen we hem toch graag benoemen in dit rijtje. Het is al erg genoeg dat er iemand in jouw familie met gezondheidsproblemen kampt en dan is het ook nog eens erg belangrijk dat jij als mantelzorger veel tijd vrij maakt om diegene te verzorgen. En dat terwijl jij daarnaast ook nog een fulltime baan hebt. Petje af voor de mantelzorgers.

#6 Politieagent

Politieagenten moeten dealen met veel werkstress. Dat heeft er mee te maken dat ze dag en nacht moeten klaarstaan voor de burgers, ook in gevaarlijke situaties. Net als brandweermannen en soldaten zetten ze in sommige gevallen hun eigen leven op het spel om andere mensen te redden. Daar komt ook nog eens bij kijken dat agenten te veel stress op het werk ervaren doordat er veel geweldincidenten plaatsvinden tegenover hulpverleners. En dat terwijl deze hulpverleners ons juist zo goed mogelijk willen helpen, absoluut de omgekeerde wereld.

#7 Manager

Als manager zijnde is het jouw taak om het bedrijf zo goed mogelijk te laten lopen. Best een stressvolle gedachte dat deze grote taak in jouw handen ligt. Niet gek dat dit beroep dan ook aardig wat stres met zich meebrengt.

Minst stressvolle beroepen

Naast veel stressvolle beroepen, zijn er ook een aantal banen die de minste werkdruk ervaren:

  • Beveiligers
  • Chauffeurs
  • Hoveniers
  • Kassamedewerkers