Wegens de maatregelen rondom het coronavirus werkt een groot deel van ons land al een lange tijd thuis. Is dit bij jou ook het geval? Dit kan je fijn vinden, maar het kan ook zo zijn dat je al te graag weer naar kantoor gaat om te werken. Echter is het nog niet duidelijk wanneer dit weer mogelijk gaat zijn, dus de kans is groot dat voorlopig veel mensen nog thuis dienen te blijven werken. Vind jij het lastig om thuis aan de slag te gaan? Er zijn wat tips die jou hierbij kunnen helpen. Wij zetten de beste tips om thuis te werken op een rij!

Thuiskantoor

Lange werkdagen maken aan de eettafel zijn natuurlijk niet ideaal. Om echt productief aan het werk te kunnen, is het daarom van belang om een eigen thuiskantoor te maken. Wanneer je namelijk echt over een eigen ruimte beschikt waar je kunt werken, is de kans een stuk groter dat je goed aan het werk kunt en minder afleiding hebt. Maar hoe maak je nou een eigen thuiskantoor? Ten eerste is het belangrijk om de juiste ruimte te kiezen. Je zult het meeste profijt hebben van een ruimte waar je beschikt over genoeg licht. Licht is namelijk belangrijk om goed te kunnen werken. Probeer dus een ruimte te kiezen waar je genoeg daglicht tot je beschikking hebt. 

Als je de ruimte hebt gekozen, is er al een goed begin. Nu is het alleen nog maar een kwestie van het inrichten van jouw eigen thuiskantoortje. Een goed thuiskantoor begint eigenlijk met een goed en stevig bureau. Een stevig bureau is namelijk noodzakelijk om lange werkdagen te kunnen maken. Als je al een goed bureau tot je beschikking hebt is dit natuurlijk mooi meegenomen. Als dit niet het geval is, is het echt aan te raden om er eentje aan te schaffen. Naast een goed bureau is uiteraard ook een bureaustoel van belang. Kies voor een bureaustoel waar je voor een langere tijd comfortabel op kunt zitten. Je wilt tenslotte voorkomen dat je te maken krijgt met lichamelijke klachten.  

Als je over genoeg daglicht in jouw kantoortje beschikt, is dit mooi meegenomen. In dit geval hoef je niet al te veel verlichting toe te voegen. Heb je een donkere ruimte en heb je weinig daglicht? Dan is het aan te raden om voldoende verlichting aan te schaffen. Verlichting is namelijk belangrijk om goed en productief te kunnen werken. Als je weinig licht in je kantoor hebt, is de kans groot dat jouw ogen sneller moe worden en je dus minder goed aan het werk kunt gaan. 

Kantoorbenodigdheden

Naast een goed bureau, comfortabele bureaustoel en goede verlichting, heb je waarschijnlijk nog veel meer nodig om goed te kunnen werken. Zorg er daarom voor dat je beschikt over al jouw kantoorbenodigdheden. Bij handige kantoorbenodigdheden zou je kunnen denken aan een printer, notitieblokjes, een nietmachine, schaar, potloden, pennen, markeerstiften, plakband en ga zo maar door. Zorg ervoor dat je alles verzamelt dat jij voor jouw werkzaamheden nodig denkt te hebben.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan: zorgen voor zo min mogelijk afleiding tijdens het thuiswerken. Als je thuis aan het werk bent, is de kans een stuk groter op afleiding. Om zo productief mogelijk aan het werk te gaan, is het echter wel noodzakelijk om dit zoveel mogelijk te beperken. Probeer alle mogelijke afleiding die je thuis hebt te verminderen. Een paar dingen die jou zouden kunnen afleiden zijn bijvoorbeeld je smartphone, tv, radio of andere omgevingsgeluiden. Als je merkt dat je door iets in je thuissituatie wordt afgeleid, zorg er dan direct voor dat dit verminderd wordt. Hier zal je alleen maar profijt van hebben, want zo kun je geconcentreerder aan het werk.

Maak een planning

Misschien houd je absoluut niet van plannen. Toch is het wel noodzakelijk om te plannen om thuis productief aan de slag te kunnen. Door een planning per dag te maken, weet je namelijk precies wat er op die dag allemaal moet gebeuren. Als je een planning hebt en je een drukke dag voor de boeg hebt, heb je weinig tijd voor afleiding. Dit zorgt ervoor dat je productiever aan de slag gaat, omdat je weet wat er die dag nog allemaal moet gebeuren. 

Neem pauze

Een van de beste thuiswerk tips is om pauzes te nemen tijdens het thuiswerken. Als je normaal gesproken op kantoor werkt, heb je uiteraard pauzes. Het is dan ook niet de bedoeling dat jij thuis non-stop aan het werk bent. Ook bij het thuiswerken is het belangrijk dat je voldoende pauzes neemt. Ga bijvoorbeeld even een korte wandeling maken, zodat je er echt even tussenuit bent. Doordat je pauzes neemt tijdens het thuiswerken is de kans groter dat je daarna weer meer motivatie hebt. 

Deze tips voor thuiswerk kun je zeker in je achterhoofd houden. Thuiswerken is natuurlijk een stuk anders dan je gewend bent als je normaal gesproken op kantoor werkt. Toch dien je er momenteel zelf voor te zorgen dat je het thuiswerken leuk en productief gaat maken.