Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk je haar fris houden. Dan wil je ook voorkomen dat je haar vet wordt. Als je ervoor zorgt dat je haar minder snel vet wordt, hoef je namelijk ook je haar minder te wassen. Maar wat kun je nu allemaal doen tegen vettig haar? Wij geven je de beste tips in dit artikel!

Gebruik niet te veel shampoo

Het zou kunnen dat je verwacht dat van shampoo je haar schoon en minder vet wordt. Toch is dit niet helemaal waar, want als je te veel shampoo gebruikt is de kans groter dat je haar juist vettig wordt. Het is daarom verstandig om maar een kleine hoeveelheid van je shampoo te gebruiken als jouw haar snel vet wordt. Als jij vaak vet haar hebt, is het bovendien ook aan te raden om shampoo voor vet haar te gebruiken. Hiermee kun je ervoor zorgen dat jouw haar minder snel vet wordt.

Was je haar niet te vaak

Wat nog meer te doen tegen vet haar? Je haar niet te vaak wassen! Hoewel je misschien denkt dat dit wel verstandig is als je snel vettig haar hebt, is dit dus niet het geval. Als je jouw haar heel vaak wast, zal je haar hieraan gewend raken. Probeer dit dus ook weer niet te vaak te doen.

Spoel shampoo en conditioner goed uit

Een goede tip tegen vettig haar is om je shampoo en conditioner goed uit te spoelen bij het wassen van je haar. Als er namelijk restjes overblijven en je het niet goed uitspoelt, kan het haar sneller vet worden. Zorg er dus altijd voor dat je de shampoo en conditioner in je haar goed uitspoelt. 

Raak je haar niet zo veel aan

Ben jij zo’n iemand die het liefst de hele dag aan je haar zit? Dan kan het zo zijn dat jouw haar sneller vet wordt. Als jij dus niet steeds met vet haar wilt rondlopen, is het de moeite waard om te proberen om zo veel mogelijk van je haar af te blijven. 

Gebruik niet te veel haarproducten

Een van de belangrijkste tips tegen vet haar is om niet te veel haarproducten te gebruiken. Ben jij iemand die bijvoorbeeld haarproducten gebruikt om je haar minder pluizig te maken? Dat is natuurlijk goed om de pluis tegen te gaan, maar de kans is daarentegen wel weer groter dat je haar hier vet van wordt. Het is daarom aan te raden om zo min mogelijk van deze producten te gebruiken als je merkt dat je snel vet haar hebt. Als je toch niet zonder je haarproducten kunt, is het een goed idee als je dit alleen in de puntjes van je haar doet. Zo voorkom je dat jouw haar bovenop vet wordt en je een vette hoofdhuid krijgt.

Doe een staart of knot in

Wat helpt tegen vet haar? Wat vaker een staart of knot in je haar doen. Zoals we hierboven ook al even benoemde, kan jouw haar snel vet worden als je het veel aanraakt. Deze kans is het grootste bij los haar. Om jouw haar minder aan te raken, kan het daarom een goed idee zijn om wat vaker een staart of knot in te doen. Zo voorkom je dat je jouw haar te veel aanraakt en wordt het dus ook veel minder snel vet! 

Probeer zo min mogelijk je haar te föhnen of te stijlen

Dat je haar föhnen of stijlen niet bepaald goed is voor je haar, is vast niet onbekend voor je. Ook is de kans groter dat je haar vet wordt als je vaak een föhn of stijltang gebruikt. Dit heeft te maken met de hitte van deze apparaten. Als jouw haar snel vet wordt, is het dus aan te raden om deze apparaten niet al te veel te gebruiken! De kans is hiermee namelijk aanwezig dat je jouw haar op deze manier alleen maar vetter maakt. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Douche met een lagere temperatuur

Net als bij het föhnen en stijlen van je haar, heb je ook met het douchen te maken met een hoge temperatuur. Een hoge temperatuur draagt bij aan een hogere talgproductie, waardoor je haar sneller vet wordt. Om talg op je hoofdhuid te verminderen, is het verstandig om met een lagere temperatuur te douchen. 

Verschoon je kussensloop

Om vet haar te bestrijden, is het verstandig om regelmatig je kussensloop te verschonen. Nu hoor ik je denken: wat heeft dat te maken met vet haar? Nou, dat zit zo: ’s nachts lig je iedere keer met je hoofd op het kussen, waardoor vetten zich verspreiden in je kussensloop. En je raadt het al: iedere nacht kom jij hiermee in aanraking. Op deze manier kan jouw haar dus weer sneller vet worden. Probeer daarom regelmatig je kussensloop te verschonen als jij last hebt van vet haar. 

Als jij snel vet haar hebt, zijn er dus genoeg manieren om dit te verminderen. Gebruik bovenstaande tips en je zult zien dat jouw haar er snel weer fris en gezond uitziet!