In Nederland kun je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Omdat deze verzekering niet verplicht is, sluit lang niet iedereen hem af. Zonde, want jouw nabestaanden ontvangen eenmalig een uitkering als je binnen de looptijd van deze levensverzekering overlijdt. Hierdoor hoeven zij zich geen zorgen te maken over de financiën, iets wat vaak wel het geval is als je geen ORV afsluit. Het nadeel van een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is dat dit geld kost. Je draagt namelijk iedere maand premie af. Voordat je een ORV afsluit, wil je vast en zeker weten hoeveel geld dit je gaat kosten. Daarom gaan we in deze tekst op zoek naar een antwoord op de vraag: ‘wat kost een overlijdensrisicoverzekering?’

Kosten hangen af van verschillende factoren

Een overlijdensrisicoverzekering hoeft niet veel te kosten. Bij de meeste verzekeraars kun je deze verzekering namelijk al vanaf een paar euro per maand afsluiten. Verwacht overigens niet dat je ook standaard een laag bedrag betaalt, want een ORV kan ook een stuk duurder uitvallen. De kosten hangen namelijk af van verschillende factoren. De leeftijd is een voorbeeld van zo’n factor. Hoe jonger je bent, des te kleiner de kans is dat je overlijdt. Vandaar dat je op jonge leeftijd een lagere premie betaalt dan wanneer je ouder bent.

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering worden niet alleen bepaald door de leeftijd. Het verzekerde bedrag speelt namelijk ook een rol. Bij de meeste verzekeraars kies je zelf welk bedrag je verzekert. Hoe hoger het bedrag, des te meer premie je betaalt. Tot slot is ook de looptijd van de verzekering van invloed op de kosten van een overlijdensrisicoverzekering. Voor een ORV met een relatief korte looptijd betaal je (veel) minder dan voor een ORV met lange looptijd.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken is aan te raden

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken is aan te raden

Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan kun je in principe bij iedere verzekeraar terecht. Omdat deze verzekering er nagenoeg overal hetzelfde uitziet, denken veel mensen dat er geen verschil zit in de prijs. Dit is een misvatting, want een overlijdensrisicoverzekering kan bij de ene verzekeraar een stuk duurder zijn dan bij de andere. Daarom is het aan te raden om een vergelijking te maken voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Om jezelf tijd en moeite te besparen, kun je hier het beste een vergelijkingssite voor gebruiken. Dankzij zo’n site heb je binnen de kortste keren de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering gevonden.

Overweeg ook andere levensverzekeringen af te sluiten

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Hierdoor denken sommige mensen dat het hier om twee dezelfde soorten verzekeringen gaat, maar dat is niet het geval. Maar wat is dan precies het verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering? Je moet weten dat er slechts één overlijdensrisicoverzekering is en dat er meerdere levensverzekeringen zijn. In feite is ‘levensverzekeringen’ een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die betrekking hebben op iemands leven. Een uitvaartverzekering valt bijvoorbeeld ook onder de levensverzekeringen. Wil jij jouw leven zo goed mogelijk verzekeren? Dan kun je meerdere levensverzekeringen afsluiten. Het nadeel hiervan is dat de kosten hoger uitvallen. Je sluit immers meerdere verzekeringen af en voor iedere verzekering draag je premie af.